Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.11.2012.
13:03
N. S. Preradović - Vesti A

Rđav kredit od Svetske banke

Svetska banka obezbediće Srbiji 400 miliona dolara kao podršku budžetu u narednoj godini, ali uslov je brzo postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. Svetska banka je za ovu godinu prognozirala pad bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, po čemu je Srbija u najgoroj situaciji u regionu. Zbog siromaštva Srbija će morati da pregovara sa MMF-om i vlast će načiniti par koraka da dođe do sporazuma, kaže u razgovoru za "Vesti" Ljubomir Madžar, ekonomista.

U Srbiji je voda došla do grla: Ljubomir Madžar
 

Očekujete brzo postizanje dogovora sa MMF-om?
- Premijer Ivica Dačić je na početku mandata izjavio da nam Fond nije potreban, ali je shvatio da nam nema druge. Bez dogovora sa MMF-om nema ni kredita što znači nema ni podrške budžetu.
 

Novac Svetske banke namenjen je za budžet. Koliko je to loše?
- To je najgori način da se zajme pare. Tačno je da je budžet u besparici, ali zajmiti pare za potrošnju je rđav posao. Međutim, kod nas je voda došla do grla i vlast se nada da će premostiti tu nevolju zadužujući se. To je rešenje samo na kratak rok.
 

Dva uslova MMF

MMF ima dva opšta uslova, a to su smanjenje deficita u budžetu i ograničenje daljeg rasta javnog duga?
- Oni su i ranije na tome insistirali, i to je zapravo rezultanta mnogih drugih stvari koje se rade u našoj ekonomskoj politici. Predstavnici MMF-a će verovatno ići i nešto detaljnije, i pretpostavljam da će biti govora o platama u javnom sektoru, koje su znatno veće od plata u privatnom sektoru. Verovatno će biti govora i o subvencijama, budući da naša država daje veliki broj različitih subvencija, od kojih su mnoge ekonomski potpuno neopravdane.

Kako ocenjujete dosadašnji rad Vlade?
- Ima dosta toga što može da se zameri Vladi. Krenula je sa subvencijama, a za to nema novca. S druge strane, ide se na povećanje poreza, što je opet loše. Vlada niti može, niti sme da dozvoli da ne isplati penzije i plate u javnom sektoru. U sadašnjoj situaciji bilo ko da je u koži sadašnje vlasti morao bi da povlači iste poteze. Vlast se još na početku svog mandata angažovala na raznim stranama sveta, tražeći nove kredite da bi novim dugom otplatila prispele rate starih dugova i druge obaveze.
 

Postoji li opasnost od eksplozije cena?
- Ne postoji neka veća opasnost od eksplozije cena i ne verujem da mogu da se ponove hiperinflaciona iskustva od pre 10, 15 godina. Međutim, i umerena inflacija je velika opasnost. Dovoljno je da pređe 10 odsto pa da se pojave problemi, a najviše će biti pogođeni oni koji su najbrojniji, oni najsiromašniji i koji su blizu granice siromaštva.
 

Da li je dobra sve veća orijentisanost Srbije ka Rusiji?
- Razumna je sve veća orijentisanost Srbije ka Rusiji i Istoku, zbog povećanja ekonomske saradnje sa tim zemljama, ali to ne znači da nas Zapad ne interesuje. Ne valja da sva jaja držimo u istoj korpi. Interesuje nas i Zapad i Istok i treba da idemo tamo gde možemo da ostvarimo naše interese.
 

Dinar precenjen

Kako ocenjujete kretanje naše nacionalne valute?
- Dinar u poslednje vreme jača, ali ne treba tražiti neke posebne uzroke. Oscilacija vrednosti dinara će biti, a naša valuta je već sada nerealno prejaka za slabu privredu. Ako evro ne poskupi mi ćemo imati veliki problem - izvoz nam je gotovo beznačajan, a on ne može biti povećan bez značajnijeg rasta evropske monete u našoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 14:19
Ekonomija nije nikakva nauka ! Ekonomiju su studirali samo losiji djaci koji nisu imali sposobnosti za neke tehnicke i egzaktne nauke ! Ovoga lika vidjam, slusam i citam vec vise od 20god..20 dugih godina propasti srpske privrede i poljoprivrede. Ekonomisti i pravnici su izmislili bezbroj prevarantskih i bespotrebnih zakona i funkcija koje slede iz tih 'zakona', samo da bi opravdali svoje zaludno zaposlenje (u prevodu na srpski: svoj nerad i sedenje po kancelarijama) u ovom neo-liberalnom robovlasnistvu. U Srbiji skoro niko nista ne proizvodi..Svi bi pare na dognas-prodas, iz supljeg u prazno, javna sluzba i drzavna firma postale im majke.. Radite, BRE, nesto i ne zaduzujte vase potomke !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online