Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.11.2012.
22:58
rts.rs A

Moguć otpis kamata za struju

Jedan od načina da se reši problem dugovanja za struju je i otpis kamata, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodaje da to može da bude urađeno uz pomoć banaka i na rate.

Veliki problem ogromna dugovanja za struju: Zorana Mihajlović, ministarka energetike
 

Dugovi privrede i građana za električnu energiju dostigli su blizu milijardu evra i jedan od načina da se taj problem reši je otpis kamata, uz obavezu da se osnovni dug za struju mora platiti, rekla je ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović.

"Razni su predlozi i mislim da je otpis kamata jedna od mogućnosti, a da obaveza po osnovnom dugu mora da se preuzme i isplati", rekla je Mihajlović, za novi broj časopisa "kWh".

"Srbija treba da postane veliko gradilište"

Osim Termoelektrane "Nikola Tesla B3", reverzibilne hidroelektrane "Bistrica", elektrana na Drini, kao i hidroelektrane "Đerdap 3", veoma je važno da se osposobe i toplane da postanu kogenerativna postrojenja, rekla je Mihajlović.
Srbija treba da postane veliko gradilište, jer je to jedini način da se pokrenu druge oblasti, poput mašinogradnje i građevinarstva, ali i da se zaposli veliki broj ljudi, istakla je ministarka.
Ministarka je napomenula da je mnogo mogućnosti i u gasnoj i naftnoj privredi, od izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, gasovoda "Južni tok", do izgradnje novog skladišta gasa.

Pošto je stanovništvo siromašno, mogućnost da se plati osnovni dug može da bude uređena uz pomoć banaka i na rate, ali te obaveze po osnovu utrošene električne energije moraju da se plate, naglasila je ministarka.

Mihajlovićeva je ukazala da sve dok se ne urade socijalne karte u Srbiji neće biti lako primeniti tržišnu cenu električne energije.

Jasno je da nije bilo, pre svega, političke volje da se socijalne karte urade u prethodnom periodu. A trebalo je da znaju da nije moguće govoriti o tržištu električne energije i gasa bez socijalnih karata, rekla je Mihajlovićeva.

"Danas ta volja postoji. Pored socijalnih karata potrebno je izmeniti i tarifni sistem. Verujem da će mnoge stvari u elektroenergetici da izgledaju sasvim drugačije već iduće godine", istakla je ministarka.

Ona je najavila da će insistirati da se promeni način upravljanja u javnim preduzećima.

"Insistiraću da EPS, kao i bilo koje drugo javno preduzeće, postane efikasnije, produktivnije i da za koju godinu možemo da se pohvalimo da se bavimo razvojem elektroenergetike i energetike, a ne da time pomažemo da se pokriju dugovi", naglasila je Mihajlovićeva.

Ministarka je napomenula da je korporativizacija proces u koji EPS ulazi, jer je to jedan od koraka tog preduzeća ka tržištu, efikasnosti i profitabilnosti.

"Početkom 2013. godine otvoriće se tržište električne energije u Srbiji za kupce na visokom naponu, ali pre nego što se krene u taj proces, potrebno je u samom EPS-u uraditi nekoliko koraka, kao što su procena vrednosti kapitala kompanije, korporativizacija, osposobljavanje Direkcije za trgovinu za trgovca i drugo", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima EPS mora da bude dovoljno jak da može da se uhvati u koštac sa izazovima tržišta električne energije, ali i dovoljno reformisan da građani i privreda ne trpe.

Osim promene načina upravljanja u javnim preduzećima, prioriteti resornog ministarstva su i izgradnja objekata energetske infrastrukture i podizanje energetske efikasnosti u Srbiji, ponovila je Mihajlovićeva i dodala da su najvažniji strateški projekti otvaranje novih kopova i elektrana, izgradnja gasnih interkonekcija i razvoj naftnog sektora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online