Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.11.2012.
04:57
Večernje novosti A

Manje državnog novca za crkve

Crkvama i verskim zajednicama sledeće godine namenjeno 800 miliona dinara, što je za 180 miliona manje nego u 2012. godini, pišu Večernje novosti.

Stezanje kaiša i za crkvu: Za naredne godinu 180 miliona dinara manje nego ove
 

Sveštenici i monasi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji sledeće godine dobiće 60 miliona dinara pomoći iz državne kase, što je za pet miliona više nego 2012.

Iznos koji će biti isplaćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi samo je deo od gotovo 800 miliona dinara, koliko je Kancelariji za vere namenjeno Predlogom budžeta za 2013. Verske zajednice sledeće godine trebalo bi da dobiju oko 180 miliona dinara manje nego što koriste ove godine. Rupa u novčaniku biće tokom godine napunjena prihodima od akcija posvećenih izgradnji Hrama Svetog Save.

Najsiromašnije

Novac dobijen iz državnog budžeta nije jedini prihod koji crkve ostvaruju. Najveći deo sredstava SPC, ali i ostale zajednice, ostvaruju od dobrovoljnih priloga vernika. Među episkopijama Srpske crkve za najsiromašnije važe timočka, vranjska i raško-prizrenska eparhija.

Najviše državnog novca dobiće SPC, kojoj će kao najbrojnijoj crkvi pripasti oko 85 odsto budžeta. Ostalih petnaestak odsto sredstava podeliće rimokatolici, muslimani, Jevreji...

"Crkve i verske zajednice moći će da računaju na približno isti iznos sredstava koji su i do sada dobijale", kaže za Večernje novosti Mileta Radojević, prvi čovek Kancelarije za vere Vlade Srbije. "Najvažnije je da će biti nastavljena pomoć sveštenciima i monasima u južnoj pokrajini, a neće biti prekida ni na izgradnji i obnovi hramova".

Podizanje bogoslužbenih mesta jedna je od najvećih stavki u crkvenom budžetu, a za to je namenjeno nešto više od 200 miliona dinara. Eparhije SPC u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj pod stavkom zaštite kulturnog, verskog i nacionalnog identiteta podeliće 152 miliona dinara. Trećina ovog novca pripašće Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj, a biće potrošen za izgradnju Saborne crkve u Mostaru. Deo kolača dobiće i bogoslovije u regionu - na Cetinju, Foči i u manastiru Krka.

U okviru projekta verskog obrazovanja država će pomoći rad ”domaćih” bogoslovija u Sremskim Karlovcima, Beogradu i Kragujevcu, ali i dve novopazarske medrese i katoličke Gimnazije Paulinum u Subotici.

Crkveni budžet je, kako objašnjavaju u Nemanjinoj 11, programskog karaktera, što znači da verske zajednice novac osvajaju na konkursima. Na osnovu obrazloženih projekata crkve dobijaju namenska sredstva, o čijem trošenju su dužne da polože precizan račun.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 07:07
Voleo bi da vidim manje svestenika u besnim limuzinama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online