Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.10.2012.
15:55
Danas A

I Ameri će da voze srpskog fiću

Prodaja fijata 500L, koji se za svetska tržišta proizvodi u Kragujevcu u kompaniji Fijat automobili Srbija (FAS), zvanično je startovala krajem avgusta. Najnoviji model italijanskog proizvođača najpre će biti dostupan kupcima u Srbiji i Italiji, posle čega će uslediti i plasman na još oko stotinak tržišta širom sveta (od Evrope do Pacifika), od kojih je, svakako, najznačajnije ono američko, na kojem će se kragujevački "fića“ pojaviti u prvom kvartalu naredne godine, piše Danas.

Foto: Arhiva
 

Prema računici Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, koji se pohvalio da mu pre nekoliko godina niko nije verovao da će posao sa Fijatom biti uspešno realizovan, Srbija bi od ovogodišnjeg plasmana oko 30.000 automobila, koliko je planirano da izađe iz pogona kragujevačke fabrike, trebalo da prihoduje oko 450 miliona evra. Već iduće godine, kad će u FAS-u biti proizvedeno između 140.000 i 160.000 automobila, očekuje se devizni priliv od oko dve milijarde evra, što bi, ukoliko se plan ostvari, bio najbolji izvozni rezultat jedne domaće fabrike.

Do pomenutog iznosa, kojim barata aktuelni ministar privrede i finansija, došlo se prostom računicom, odnosno množenjem broja automobila koji u 2013. treba da siđu sa proizvodnih linija i montažnih traka u kragujevačkoj fabrici, sa cenom koja, u Italiji na primer, iznosi oko 15.000 evra po vozilu. Matematički posmatrano, Dinkićeva računica je validna, te je, s tog aspekta posmatrano, i njegov optimizam realan. Utoliko pre što u svetu vlada veliko interesovanje za Fijatove automobile proizvedene u Kragujevcu, o čemu svedoči i podatak da je u pretprodaji rezervisan plasman 8.000 "fijata 500L“.

Dodatni optimizam uliva stav onih, reklo bi se dobro upućenih, stručnjaka za automobilsku industriju koji tvrde da je početak plasmana "fijata 500L“ prvi pravi test opravdanosti zajedničke investicije Fijata i Vlade Srbije vredne više od milijardu evra. Doduše, neki od njih strahuju da bi cena tog modela mogla, donekle, da ugrozi očekivani plasman, pogotovu u evropskim zemljama zahvaćenim dužničkom krizom. Ohrabruju, međutim, procene pre svega menadžmenta FAS-a da će se ovaj model najbolje prodavati u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i SAD.

U FAS-u, očito, računaju na tradicionalnu privrženost Italijana Fijatovim automobilima, koji bez obzira na pad standarda, ali i na to što najnoviji model dolazi iz Srbije, neće tako lako odustati od Fijatovih modela. Optimizam uliva i činjenica da je nemačko tržište automobila, kao uostalom i nemačka ekonomija, i dalje stabilno. U prilog tome, da je automobilska industrija te zemlje, uprkos finansijskoj, ekonomskoj i dužničkoj krizi u Evropske unije, lane zabeležila najbolji plasman putničkih vozila u svojoj istoriji. Francuska bi, smatraju u kragujevačkoj fabrici, takođe mogla da bude dobro tržište za najnoviji Fijatov model, zbog velikog broja potencijalnih kupaca, kao i zbog relativne ekonomske stabilnosti te zemlje.

Ipak, najviše se očekuje od tržišta SAD, čija se ekonomija uspešno oporavlja, dajući vetar u leđa automobilskoj industriji (Dženeral Motors je ponovo najveći svetski proizvođač), kao i tržištu automobila. Broj prodatih vozila već se primakao cifri od 13 miliona, što je manje od nekadašnjeg rekorda od oko 17 miliona, ali je znatno bolje od doskorašnje "oseke“ koja je vladala na najznačajnijem tržištu automobila na svetu.

Dobra je vest da se beleži i rast prodaje automobila marke "krajsler“, čiji je većinski vlasnik - Fijat. Zbog svega toga, u kompaniji Fijat automobili Srbija smatraju da će trećina godišnje proizvodnje

"Fijata 500L“ završiti na američkom tržištu, pri čemu očekuju da će posebno dobru prođu kod kupaca imati verzija tog automobila sa sedam sedišta, koja bi, prema ranijim zvaničnim najavama, u Kragujevcu trebalo da počne da se proizvodi u prvoj polovini naredne godine.

Pohodu na nova tržišta prethodile su promocije "fijata 500L“ u Ambasadi Italije u rbiji i u beogradskom Belom dvoru, na kojima je izrečeno mnogo komplimenata na račun najnovijeg Fijatovog modela. Reči hvale nije štedeo ni premijer Ivica Dačić, koji je samo pre nekoliko meseci, u predizbornoj kampanji, govorio kako ga Fijat ne interesuje, već ga zanima šta će biti sa Zastavom, "koja je zapošljavala onoliki narod“.

On je na promociji u Ambasade Italije poručio da je posao da Fijatom "projekat od nacionalnog značaja“. Ipak, svi se slažu da će tek naredni meseci pokazati da li će "fijat 500L“ uspeti da se dopadne potencijalnim kupcima širom sveta, od čega, reklo bi se, zavisi dalja sudbina zajedničkog poduhvata Fijata i Vlade Srbije. Sudeći prema prvim reakcijama, reč je o modernom i komfornom porodičnom automobilu, u kojem komotno može da se vozi petoro putnika. I u pogledu dizajna zadovoljeni su svi kriterijumi, što nimalo ne čudi s obzirom na to da su Italijani provereni i svetski priznati dizajneri.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 16:08
ovo nije srpski fico nego italijanski. SRBIJA GA SAMO SKALAPA, A ITALIJANI KUPE KAJMAK.
Utorak 02.10.2012. 18:10
Kao i Yuga , pravice zajebanciju sa njim .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online