Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 18.09.2012.
12:33
N. S. Preradović - Vesti A

Neće biti ni za hleb

Srbija je na rubu bankrota, a građani nikad nisu živeli lošije jer prosečna plata od 41.200 dinara (oko 350 evra) ne može da podmiri ni polovinu potreba prosečnog domaćinstva.

Sirotinja na svakom koraku: Sve više građana Srbije nema sredstava za život

Samo do kraja godine, kako je prilikom posete Nemačkoj izjavio Aleksandar Vučić, potpredednik Vlade, Srbiji je potrebno oko tri milijarde evra za puko preživljavanje. Spoljni dug zemlje premašio je 24 milijarde evra, a niko ne zna da li će Srbija nakon propalih pregovora sa MMF-om uspeti da dobije kredit od koga bi isplaćivala penzije i socijalna davanja, pa su sve oči uprte u obećanu milijardu dolara ruske pozajmice.

Koliko je situacija dramatična govori i izjava ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića koji je govoreći o povećanju PDV-a poručio građanima "da će teže živeti, ali da neće umreti!"


Koliko su građani Srbije osiromašili najbolje se vidi na primeru goriva. Primera radi, u septembru prošle godine za jednu prosečnu zaradu mogao je da se natoči 301 litar evropremijuma (benzina), a sada svega 246 litara ili jedan ceo rezervoar manje.
Slična situacija je i mesom, naime, za jednu platu početkom prošle jeseni moglo je da se pazari 85, a sada svega 58 kilograma svinjskog buta, pa tako nije ni čudo što veliki deo srpskih porodica nema nijednom nedeljno šniclu u tanjiru.

Građani neće umreti: Ministar Mlađan Dinkić

Gotovo dve trećine stanovnika je siromašno, a najavljeno povećanje PDV-a i akciza svakako će i dalje srozati životni standard. Cene u Srbiji dakle neće mirovati, a inflacija će, prema proceni Narodne banke, u ovoj godini sigurno premašiti 10 odsto, što nas stavlja u sam vrh evropskih zemalja po visini ove stope.


Da će Srbija 2012. završiti sa dvocifrenom inflacijom bilo je jasno već u avgustu, kada je zabeležena značajno veća stopa od uobičajene. Razlog za to je letnji talasa poskupljenja prehrambenih proizvoda, ali i (što je za avgust neuobičajeno) rasta cena voća i povrća.

Šta se moglo kupiti lane, a šta sad

godina    plata    evropremijum (I)  ulje (l)  svinjski but (kg)   kafa (kg)     čokolada
2011.   385 evra       301                270           85                    49           43,5
2012.   350 evra       351                267           58                    46           41,2


Komentarišući pad kupovne moći ekonomista Vladana Hamović kaže da su se građani Srbije odavno odrekli mnogih stvari kao što su, na primer, letovanja i zimovanja.
- Ovo što sada imamo je puko preživljavanje, nema govora o standardu. Standard imaju Nemci, Francuzi, dok smo mi svedeni na krpljenje od prvog do prvog - kaže dr Hamović.

Gorivo sve skuplje
 


Ekonomista Dragovan Milićević kaže da su već sada mnogi građani gladni, a ako se nešto ne preduzme, biće još više siromašnih.


- Već sada je u Srbiji meso skuplje nego u Grčkoj, a plate su manje. Sada plaćamo danak lošoj ekonomskoj politici i potpunom zanemarivanju poljoprivrede - kaže Milićević.

Bivša vlast krila dugove

Milica Bisić

Savetnik u Ministarstvu finasija Srbije Milica Bisić izjavila da su podaci o finansijama države u poslednjih sedam-osam godina bili sve manje transparentni. Ona je rekla da nije postojao nijedan razlog zbog čega bi bilo koji podatak bio skrivan, tajnovit i nedostupan javnosti.


To je izjavila odgovarajući na pitanja vezana za izjavu ministra finansija Mlađana Dinkića da su prethodno Ministarstvo finansija i premijer Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga na kraju 2011. godine, navodeći da on iznosi 45,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto 49,6 odsto. Bisićeva je dodala da će tu informaciju kao i sve ostale nabolje proveriti Državna revizorska institucija posle čega će biti jasna slika o svemu.


I u Institutu za tržišna istraživanja smatraju da će poskupljenja pogubno uticati na dalje siromašenje.


- I bez bez novih poskupljenja, narod teško živi. A nova poskupljenja su teret na sirotinju, prvo siromašni će da stradaju, pa redom. Prema tome, poskupljenja nikako, bilo kako da ih obrazlažu, nisu dobra i u svakom slučaju udaraju po sirotinji - ističe dr Miloje Kanjevac, direktor Instituta za tržišna istraživanja.
 

Građani prazne rafove

Građani Srbije ovih dana prazne rafove i kupuju ulje i šećer, pa je već nekoliko dana primetna sporadična nestašica ovih namirnica. Trgovci kažu da su dobavljači smanjili isporuku tih namirnica, koje se vrlo brzo rasprodaju kad stignu u prodavnice. Građani strahuju od nestašice ovih životnih namirnica, ali ih više brinu nezvanične najave poskupljenja.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.09.2012. 16:47
Ja kada ne bi imala ni za hleb sa postenim radom...ja bi ujedala, grebala i krala od onih sto imaju. Kad mogu narkomani sa malim kaznama da prodju (koga uhvate) pa zasto ne bi i ja mogla!?? Otisla bi u najblizu samouslugu i na licu mesta bi se najela...a nisam ni ukrala :D))) blazi oblik koriscenja tudjeg bez naknade :d)) pa neka me tuze. Ako nemam odakle da platim odem u cuzu i tamo dobijem 3 obroka dnevno. ;D Posle izadjem i zivot je vec lepsi :D))) rofl
Utorak 18.09.2012. 17:23
Narod na kolenima a zločinac boris tadić pod državniom zaštitom baškari se sa plenom koji je opljačkao od naroda..
Utorak 18.09.2012. 19:08
Meso je u Srbiji skupo jer nema cobanica. Sve su otisle na takmicenje za pevaljke i sponzoruse. Nema tu puno filozofije a ni mesta kukanju. Raja birala, raja dobila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online