Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.09.2012.
03:08
Večernje novosti A

Grujić: Samo da ne bude bankrota

Da bi se sprečio kolaps srpske privrede neophodno je rešavanje likvidnosti države i plaćanje njenih zaostalih obaveza. To bi, bar na kratak rok, pomoglo privredi da donekle povrati krv u svoj krvotok. Ovo za Večernje novosti poručuje Branislav Grujić, predsednik srpskog poslovnog kluba "Privrednik", vlasnik "PSP farman holdinga" i potpredsednik vladinog Nacionalnog saveta za oporavak privrede.

Likvidnost države najveći problem: Branislav Grujić, predsednik poslovnog kluba "Privrednik"
 

On kaže da je potrebno promeniti mnoge fiskalne propise, zakone o radu, javnim nabavkama, ali i sprovesti oštru borbu protiv izuzetno raširene sive ekonomije.

Koliko će Dinkićeve mere zaista pomoći oporavku, a koliko su populističke?

"Sam ministar Dinkić je na Savetu izjavio da je veliki broj predloženih mera ono što su privreda i udruženja tražila, tako da ne mogu da kažem da u sferi ovih predloga ima demagogije i populizma. Antikrizne mere su nužne, ali to je samo prvi korak, i ne mogu ni da ih hvalim ni da ih kritikujem, jer je za to još rano".

Ne plašiti domaći biznis

Vlast najavljuje da će poreska reforma ići u pravcu da bogati preuzmu veći teret. Da li će to naterati domaće privrednike da izmeste biznis iz Srbije?
"To je trend svuda u svetu, i on je logičan. Mera do koje nekoga u društvu opteretite jeste ono što je izuzetno važno da se ne bi u nekom trenutku dogodilo da ljudi žele da isele biznis iz Srbije".

Šta biste vi prvo uradili da ste na mestu ministra finansija Dinkića ili premijera Dačića?

"Niko iz privrede ne očekuje čarobni štapić za rešenje problema Srbije, koja je devastirana u prethodnih 20 godina. Sto puta je ponovljena činjenica da smo na nivou BDP iz 1978. Ova vlada nema drugog izbora nego da pokuša da uradi sve kako bismo se približili barem zemljama u našem okruženju. Sve snage treba usmeriti na borbu protiv nezaposlenosti, niskog standarda, a za stvaranje efikasne i poštene države sa izbalansiranim budžetom".

Budžetska rupa je 2,2 milijarde evra. Koliko je opasno i dalje se zaduživati?

"Kad ste dužni i nemate pare da vratite dug, još niko nije izmislio nijedan novi recept, osim da odloži plaćanje, dodatno se zaduži na drugoj strani ili proda sve ono što mu po prioritetima ili po pitanju strateške vrednosti manje treba. U životu je situacija takva da ono što vam malo treba, obično i nema kupca, pa se tako mora ići na prodaju vrednih stvari. Ovde ne mislim na neka strateška preduzeća, već pre na imovinu Republike Srbije, zemljište, nekretnine".

Povećanje PDV-a bilo neizbežno

Država se odlučila na povećanje PDV, smatrate li da je to dobar potez?

"Ovo je pitanje o kojem uvek mogu da postoje različiti pogledi između donosioca zakona i propisa i nas koji plaćamo. Ali, ako nema drugih izvora prihoda države i budžeta, onda je povećanje neizbežno. Dalja poreska reforma treba da bude predmet ozbiljne analize i to će, takođe, na Savetu biti urađeno".

Kako Nacionalni savet za preporod Srbije može da pomogne?

"Već je detektovano mnogo konkretnih stvari koje ćemo sistematizovati i kroz rad tri radne grupe razmotriti kako bi se postigao konsenzus oko njih. Kako je ministar finansija Dinkić i jedan od potpredsednika Saveta, treba očekivati da se sve mere pažljivo prouče pre nego što dođu na sto premijera".

Pokazuje li nova vlast iskrenu volju da ojača dijalog sa privredom ili tu ne očekujete da se bilo šta suštinski promeni?

"Sama činjenica da je premijer na čelu ovakvog Saveta najveći je garant zainteresovanosti za dijalog i promene. Ne postoje jake države sa slabom privredom i obrnuto".

Predsednik Nikolić pozvao je privrednike da ostanu u Srbiji i poručio da će institucija predsednika razvijati partnerski odnos sa privredom. Prošla su dva meseca, da li je ispunio obećanje?

"Iz svega šta je i kako je do sada predsednik radio, zapažaju se puno razumevanje i podrška privredi i investitorima, bez obzira na to da li su domaći ili strani. Mi nemamo drugu privredu i druge privrednike i moramo što pre pobeći od tekovina bivše vlasti koja je izjednačila privređivanje sa polukriminalnim aktivnostima. Sami pogledajte količinu zloupotreba u firmama i bankama koje je država vodila".

Da li ste zadovoljni prvim potezima nove guvernerke?

"Nova guvernerka je bila prisutna na sednici Saveta i dala punu podršku zahtevima privrede za njeno pokretanje. Ispunjenje cilja o nivou inflacije ne može da bude jedini zadatak NBS i guvernerka je potvrdila da se radi na nizu mera koje treba da pomognu privredi".

POVEZANE VESTI

Utorak 18.09.2012. 08:35
Jugodrvo, ugodrvo, godrvo, odrvo, drvo, rvo , VO lina lopovska...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online