Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.08.2012.
12:43
Kurir A

180.000 "belih medveda" u javnim preduzećima!

Plaćeno odsustvo od tri dana za rođenje unučeta, 45 odsto na platu za prekovremeni rad, a ako zatreba tu je i solidarna pomoć, jubilarne nagrade i, kao šlag na tortu, regres za godišnji odmor! Ne, ovo nije nedostižno za sve zaposlene u javnim preduzećima, ali jeste za sve one koji rade u privatnim firmama, pa i onim najboljim, piše Kurir.

Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji i za to ne dobija nikakvu nadoknadu. Srećan je ukoliko zadrži posao.

Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji: Ni govora o beneficijama, koje postoje u javnim preduzećima
 

S druge strane, privlačnost javnih preduzeća ogleda se, pre svega, u redovnoj plati i maloj verovatnoći da zaposleni dobije otkaz, ali, kako je pokazala Kurirova analiza kolektivnih ugovora osam najvećih JP, ima tu i drugih stvari.

Mića Mićić, vlasnik firme "Jedinstvo" iz Užica, kaže za Kurir da nije u redu da radnici u JP imaju ovakve privilegije i da je to nepravda prema njihovim kolegama u privatnim firmama. On ističe da pokušava da svojim radnicima obezbedi što bolje uslove, ali dodaje da je nešto od onog što imaju radnici u JP nemoguće ostvariti u teškim ekonomskim uslovima.

Kako država pomaže JP:

- novac za plate
- novac za vraćanje kredita
- novac za garancije za uzimanje kredita

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca nije hteo ništa da komentariše, samo je naveo da je od 2000. produktivnost u javnom sektoru smanjena 46 odsto, a u privatnom sektoru povećana 148 odsto.

U Fiskalnom savetu kažu da bi unapređenje upravljanja JP dovelo do gubitka ličnih i partijskih renti, smanjivanja neregularnog zapošljavanja, partijskog i rođačkog. Da bi se unapredilo upravljanje, neophodno je onemogućiti te nelegitimne interese. Osam najvećih JP posebno su značajna za konkurentnost cele srpske privrede jer pružaju ključne inpute za sve ostale firme.

Privilegije u JP *

 

- plaćena odsustva tri dana za unuče, privatne poslove 10 dana za sindikalna takmičenja
- uvećana zarada rad na praznik do 150 odsto prekovremeni rad do 45 odsto noćni rad do 45 odsto rad nedeljom do 30 odsto
- regres za godišnji odmor prosečna plata
- solidarna pomoć bolest, rođenje deteta, školovanje dece u slučaju smrti
- jubilarna nagrada od pola do nekoliko zarada
- zajam za ogrev, zimnicu i udžbenike najviše dve prosečne plate
- 13. plata

 

* PTT, EPS, EMS, Telekom, Srbijagas, Putevi Srbije, Železnice Srbije

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 15:03
Уа јавна предузећа! Уа сва предузећа! Уа сви који примају плату! Није важно што ја немам али је много важно што они зарађују по, чак, 500 еврова. Јес да бабасера у Бечу прима 2000 еврова или зашто ови 500? Бандо запослена!!!
Ponedeljak 13.08.2012. 14:59
Ma ovde je sve prosto ko pasulj samo nema ko da sprovodi. Plate i nadoknade treba da se primaju iz realnih izvora. Koliko zaradis toliko i primis. Da li si radio 5 minuta ili 10 dana nedeljno nije bitno. Ako nema para nema ni plata. I nemoj da se vade da im je slaba naplata. Nama je u privatnim preduzecima naplata katastrofalna, a kad je rec o tim istim javnim pereduzecima i drzavnim firmama skoro nemoguca. A plate primamo tek kad prikupimo neku paru. U medjuvremenu i mi zivimo od fotosinteze. Na odmor idemo od petka do utorka, na svadbe sahrane i krstenja dolazimo sa zakasnjenjem a odlazimo prvi. Vikend pocinje u subotu poslepodne a zavrsava se u nedelju i to samo ako nema poslova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online