Ponedeljak 13.08.2012.
12:43
Kurir

180.000 "belih medveda" u javnim preduzećima!

Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji i za to ne dobija nikakvu nadoknadu. Srećan je ukoliko zadrži posao.

Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji: Ni govora o beneficijama, koje postoje u javnim preduzećima
 

S druge strane, privlačnost javnih preduzeća ogleda se, pre svega, u redovnoj plati i maloj verovatnoći da zaposleni dobije otkaz, ali, kako je pokazala Kurirova analiza kolektivnih ugovora osam najvećih JP, ima tu i drugih stvari.

Mića Mićić, vlasnik firme "Jedinstvo" iz Užica, kaže za Kurir da nije u redu da radnici u JP imaju ovakve privilegije i da je to nepravda prema njihovim kolegama u privatnim firmama. On ističe da pokušava da svojim radnicima obezbedi što bolje uslove, ali dodaje da je nešto od onog što imaju radnici u JP nemoguće ostvariti u teškim ekonomskim uslovima.

Kako država pomaže JP:

- novac za plate
- novac za vraćanje kredita
- novac za garancije za uzimanje kredita

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca nije hteo ništa da komentariše, samo je naveo da je od 2000. produktivnost u javnom sektoru smanjena 46 odsto, a u privatnom sektoru povećana 148 odsto.

U Fiskalnom savetu kažu da bi unapređenje upravljanja JP dovelo do gubitka ličnih i partijskih renti, smanjivanja neregularnog zapošljavanja, partijskog i rođačkog. Da bi se unapredilo upravljanje, neophodno je onemogućiti te nelegitimne interese. Osam najvećih JP posebno su značajna za konkurentnost cele srpske privrede jer pružaju ključne inpute za sve ostale firme.

Privilegije u JP *

 

- plaćena odsustva tri dana za unuče, privatne poslove 10 dana za sindikalna takmičenja
- uvećana zarada rad na praznik do 150 odsto prekovremeni rad do 45 odsto noćni rad do 45 odsto rad nedeljom do 30 odsto
- regres za godišnji odmor prosečna plata
- solidarna pomoć bolest, rođenje deteta, školovanje dece u slučaju smrti
- jubilarna nagrada od pola do nekoliko zarada
- zajam za ogrev, zimnicu i udžbenike najviše dve prosečne plate
- 13. plata

 

* PTT, EPS, EMS, Telekom, Srbijagas, Putevi Srbije, Železnice Srbije

2024 © - Vesti online