Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.08.2012.
15:38 >> 20:56h
Beta A

Snižen rejting Srbije: Dinkić obećava poboljšanje

Rejting agencija Standard i Purs (Standard&Poor's, S&P) snizila je danas rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti za jedan stepen, na BB minus sa negativnim izgledima. Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je smanjenje kreditnog rejtinga potpuno opravdano i očekivano jer Srbije ima rekordan budžetski deficit i javni dug od 55 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ja preuzimam odgovornost da konsolidujemo budžet i popravimo kreditni rejting Srbije: Mlađan Dinkić

Kako se navodi u saopštenju SP, snižavanje rejtinga oslikava stanovište Standar i Pursa da nova srpska vlada nije uspela brzo da usvoji mere koje će povratiti fiskalnu stabilnost i podstaći poverenje u monetarnu politiku.

To pogoršava već značajne spoljne i unutrašnje pritiske na srpsku ekonomiju, navodi se i dodaje da će izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) oslabiti nezavisnost centralne banke što može dovesti do politizacije monetarne politke.

Dinkić: Sniženje rejtinga Srbije opravdano

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je smanjenje kreditnog rejtinga potpuno opravdano i očekivano jer Srbije ima rekordan
budžetski deficit i javni dug od 55 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dinkić je novinarima u Ministarstvu finansija i privrede u Beogradu kazao da je taj haos u javnim finansijama napravila prethodna vlada i da je zadatak nove vlade da to popravi.

On je najavio da će Ministarstvo finansija i privrede pripremiti plan fiskalne konsolidacije čiji će prvi detalji javnosti biti predstavljeni sutra, a u Skupštini Srbije će se naći u septembru.

"Ja preuzimam odgovornost da konsolidujemo budžet i popravimo kreditni rejting Srbije", kazao je Dinkić.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 15:52
nemojte se nervirati! Najvažnije je da je Dinkić i dalje na vlasti!
Utorak 07.08.2012. 22:18
Kako ovaj opet i iznova laze, a ne trepne pri tome. Rejting BB-minus bas podrazumeva "1%" kamate kako se do juce hvalio. Kriva je naravno prethodna vlada, koju je vise od polovine sadasnje vlade sacinjavalo, na celu sa premijerom, i koji su sve poteze podrzali i jos hvalili odozgo. Cemu mozemo sa ovima objektivno da se nadamo? Da stvar bude gora tu nema ni alternative trenutno, jer je povratak na staro jos gori. Nova oktobarska?
Sreda 08.08.2012. 07:13
Ако је теби главни циљ да поправиш кредитни рејтинг Србије код "стандард и пурса", онда си ти на истим позицијама као и ваши тзв. евроатлантски пријатељи: задужи Србију до банкрота! Највећа грешка нове владајуће коалиције јесте твоје учешће у њој. Јер си ти главни виновник свеукупне србске економске и финансијске пропасти. Надам се да ћеш ускоро морати рећи шта би са оним србским новцем који си открио преко Кипра! И ко ти је наредио да ћутиш о томе?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online