Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.07.2012.
11:40
B92 A

Ekonomisti: Nemačka da izađe iz EU i vrati marku

Sve je više ekonomista koji smatraju da bi najbolje bilo da Nemačka napusti evrozonu, vrati marku, i tako omogući ostatku EU da se konsoliduje.

Foto: Ilustracija
 

Nemci postaju svesni paradoksa da, sa jedne strane finansijski pomažu zemlje sa juga EU koje su u krizi, a sa druge strane uopšte nisu omiljeni susedi.

Sve češće se čuje pitanje: Da li bi se problem evrozone rešio ukoliko Nemačka ponovo uvede marku?

Manfred Nojman, profesor na Univerzitetu u Bonu, oprezno formuliše ideju koja je do sada važila za tabu. "Moramo razmišljati u pravcu da se mi uopšte ne uklapamo u evrozonu".

Nojman razliku u odnosu na ostale države evrozone vidi u stepenu industrijalizacije. Dok u Nemačkoj industrija u BDP učestvuje sa 20 odsto, u Francuskoj, na primer, taj procenat je opao na 10-12 odsto.

"Nemačka industrija stalno raste, a industrija Italije zbog rasta njenih troškova postaje sve manje konkurentna" , navodi Dojče vele.

Iste argumente kao i Nojman imaju i dvojica američkih ekonomista Klod Prestovic i Džon Prout, koji smatraju da evrozona nije u problemima zbog dužničke krize i ekonomske slabosti država na njenom rubu, nego zbog izuzetne konkurentnosti nemačke privrede.

Oni smatraju da je to što dosadašnje krizne mere nisu donele rezultate u stvari posledica greške u stavu da će ostatak Evrope time što smanji troškove države postati konkurentniji, odnosno nalik Nemačkoj.

Slični stavovi, prema kojima su Nemci sa solidnim budžetom smetnja u monetarnoj uniji, postoje već 20 godina.

Kako je nemačka marka brzo postala osnovna valuta, ostale valute su bile pod stalnim pritiskom tržišta koje je smanjivalo njihovu vrednost. Dolazilo je do intervencija centralnih banaka, ali i do jedne važne krizne sednice.

"Na veliko iznenađenje ministara finansija i bankara Francuska je predložila da Nemačka istupi iz Evropskog monetarnog sistema", podseća Nojman. Ipak, to se tada nije desilo.

Jens Ehrhard, poznati savetnik za investicije, takođe veruje da evro neće preživeti u sadašnjoj formi. On je izjavio da je jedino smisleno rešenje da Nemačka napusti evrozonu.

Države koje zadrže evro moraće radikalno da smanje njegovu vrednost. Na taj način zemlje Mediterana ponovo bi dobile šansu da postanu konkurentne.

To bi, istovremeno, značilo da bi ponovo uvedena nemačka marka naglo dobila na vrednosti, pojašnjava Volfgang Franc, predsednik Saveta stručnjaka, navodi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.07.2012. 11:45
hahaha ..... paradoks..?! Lepo ja rekoh... bice paradoks- kad Srbija udje u EU a kako svi beze iz nje ostace u EU samo SLOVENIJA-HRVATSKA-SRBIJA...... ..... Tuzno koliko je i smesno .... ostaje aktuelna parola "dzabe ste krecili"
Četvrtak 05.07.2012. 12:48
Koje god resenje izabrali EU se rastura. Bilo da izbace Grcku, ili da se svabija sama izdvoji EU u ovakvom obliku dozivljava izvestan krah. Sustina problema je u nikad iskorenjenom nemackom imperijalizmu, koji sada porobljava ekonomski ostale clanice EU i diktira uslove obzirom da su oni gazde u ECB(evropska centralna banka) i da samo nemackoj privredi odgovara aktuelna situacija, mada svabe stalno kukaju. Izlaskom iz EU, ostalim clanicama ce laknuti a svabe sa prejakom markom (DM) ce izgubiti konkurentnost na trzistu zbog previsokih cena i tu je pocetak kraja svapskog privrednog cuda. Ja navijam za taj scenario.
Četvrtak 05.07.2012. 12:07
ahahahha.... kakva glupost.... zato što je uspešna, Nemačka treba da bude "kažnjena" "izbacivanjem" iz eU... kako bi ostale članice postale konkurentnije??? a nemci - poznati kao filantropi... samo neshvaćeni...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online