Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.06.2012.
18:37
Vestionline A

EU dobija veća ovlašćenja nad nacionalnim valutama?

Zvaničnici Evropske unije predstavili su danas plan za spasavanje evrozone prema kome bi Brisel imao mnogo veća ovlašcenja nad nacionalnim budžetskim politikama. Najviši evropski zvaničnici pozvali su države evrozone da međunarodnim vlastima daju ovlašćenje da zahtevaju promene u svojim nacionalnim budžetima, u okviru šireg plana za očuvanje evra i jačanje unije.

Plan, koji je danas objavljen na vebsajtu Evropskog saveta, sastavili su predsednici Saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Evrogrupe Žan-Klod Junker i Evropske centralne banke Mario Dragi.

"Veće udruživanje u donošenju odluka o budžetu i efikasni mehanizmi za sprečavanje i ispravljane neodrživih fiskalnih politika u svakoj državi članici od suštinske je važnosti", navodi se u izveštaju koji će biti razmatran na samitu EU u četvrtak i petak.

Foto: Ilustracija

Time bi, dodaje se u izveštaju, gornje granice za godišnji budžetski bilans i državni dug pojedinačnih članica mogle da bude zajednički dogovarane. Ako zemlja ne bi poštovala budžetska pravila, mogle bi da se zahtevaju promene na nivou evrozone.

Planom je predviđeno i stvaranje bankarske unije sa jednim centrom vlasti koji bi obezbeđivao bankarske depozite i imao ovlašćenja da zatvori ili direktno dokapitalizuje banke, uz pomoć evropskog fonda za zajmove. Otvaranje kancelarije za evropske finansije koja bi kontrolisala centralni budžet i nadgledala nacionalne budžete takođe je deo plana.

Barozo je na konferenciji za novinare rekao da nepreduzimanje nikakvih mera nije opcija i da je "veliki skok napred sada neophodan". On je istakao da plan predstavlja "odlučujući momenat za evropsku integraciju", preneo je Bi-Bi-Si. Vodeći princip je, prema njegovim rečima, da "veća solidarnost i veća odgovornost moraju da idu zajedno".

Van Rompej je ponudio da napravi "posebnu i vremenski ograničen plan za postizanje prave ekonomske i monetarne unije". On je izrazio očekivanje da će na samitu EU biti postignuta saglasnost o načinu za ostvarenje napretka. Predlog izgleda ima za cilj da ohrabri Nemačku da prihvati veću fiskalnu integraciju, kao što su zajedničke evroobveznice, koje smanjuju rizik da pojedinačne zemlje traže zajam, navodi AP.

Mnoge vlade izvan evrozone pozivale su na izdavanje evroobveznica, koje bi omogućile zemljama koje nisu u situaciji da pozajme novac po komercijalnim uslovima da to učine po niskim kamatnim stopama. Nemačka se, međutim, protivi toj ideji, jer bi države mogle da dobiju jeftinije zajmove, a ona bi mogla da bude izložena većim troškovima, osim u slučaju veće fiskalne unije i evropske kontrole nacionalnih budžeta.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 18:47
4-ti RAJH preuzima fiskalnu politiku svih zemalja unije...Merkelova će biti vrhovni poglavar centralne banke EU.. Sledeći korak je osnivanje bezbednosnih službi za sprovođenje ovog plana(čitaj SS divizije)...
Utorak 26.06.2012. 18:53
Bice na kraju po onom starom....dala baba dinar da udje a sad 2 da izadje.... Navrla Srbija u EU za Eur.... a sama EU juri zlato itd. !?
Utorak 26.06.2012. 19:01
Велико претапање у току! Велики Лонац за претапање Народа у безобличну масу ради пуном паром, на крају ће постојати само Велики Брат и маса испред телекрана, мада код нас је већ Животињска фарма остварена, Боксер је продат а Сиње су све једнакије у односу на ситну живину и краве музаре које су још преостале. Мада Свиње успешно преговарају са кланицама и продају им своје поданике врло смртоносно, али ситна живина умире срећна јер верује Свињама да "боља будућност" ка којој је Свиње воде нема алтернативу! На крају ипак Свиње остану Свиње и заврше у кланици, то је мала превара коју им Орвел није рекао и која је једина нада за нас ситну перад, кљун ипак може да пробије врат Свињи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online