Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.07.2014.
08:19
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska u EU (4): Nova evropska sirotinja

Hrvatska je u krizi izgubila više od 100.000 radnih mesta i gotovo ceo jedan budžet, izjavio je u aprilu zamenik ministra finansija Hrvatske Boris Lalovac. Prema istraživanju britanskog "Ekonomista" Hrvatska se nalazi na top listi 10 zemalja koje imaju najgoru ekonomiju u ovoj godini.

Hrvatska je u krizi izgubila više od 100.000 radnih mesta i gotovo ceo jedan budžet, tvrdi ministars finansija ove zemlje Boris Lalovac
 

Austrijski dnevnik "Prese" nedavno je zaključio da je ulazak u EU doneo samo produženje krize i da se "samo promenom zakona ne može boriti protiv korupcije i komplikovane birokratije". U Hrvatskoj su izostale i velike strane investicije kakve su 2004. nakon ulaska u EU doživele Slovačka i Poljska, a otežan je izvoz na tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine. A prosečno hrvatsko domaćinstvo do kraja godine bi za povećane režije moglo da izdvoji skoro polovinu prosečne hrvatske neto plate. U poslednjih godinu, dve broj zatvorenih firmi premašuje broj novih, a otvoreno je čak nekoliko stotina butika polovne odeće. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj živi 1,4 miliona siromašnih ljudi.

Ustav i ćirilica

Kampanja protiv ćirilice, koja je rezultirala i referendumskom incijativom, slučaj je bez presedana, čak kada je i o Hrvatskoj reč. U državnom budžetu drastično su skresana sredstva za obnovu i stambeno zbrinjavanje srpskih povratnika. Najžešća rasprava u Hrvatskom saboru vođena je nedavno baš po pitanju referenduma o ćirilici i to pitanje delegirano je Ustavnom sudu da on odluči da li je uopšte u skladu sa hrvatskim Ustavom referendumom odlučivati o takvom pitanju.

Nedavni pokušaj aktuelne Vlade Zorana Milanovića da reformiše javne i državne službe tako što bi pomoćne poslove u školama, bolnicama, državnim ustanovama prepustila privatnom sektoru razbio se o lavinu kritika i otpora, pa je vlada pribegla polovičnim promenama koje na kraju nikog nisu zadovoljile.

Pročitajte još:

1. Uterivač dugova stiže iz Brisela

2. Mladi kao tehnološki višak

3. Seoba mozgova

Opozicija predvođena HDZ-om i uz podršku rigidne Katoličke crkve okomljuju se na vlast ideološkim arsenalom optužujući ih za nesposobnost i ideološku isključivost, robovanje nasleđenom socijalističkom mentalitetu i jugonostalgiji. Hrvatski sabor početkom nedelje usvojio je Zakon o radu, koji je izazvao iste polemike kao i srpski.

Zakon omogućava da se radna sedmica produži i na 60 časova. Aktivistkinje Ženskog fronta za radna i socijalna prava propratile su glasanje pevanjem "Internacionale", nakon čega su udaljene sa saborske galerije. Nisu prošli ni amandmani za ograničavanje sklapanja uzastopnih ugovora o radu na određeno vreme, tako da će se na određeno raditi unedogled. Novom zakonu posebno se usprotivio laburista Dragutin Lesar, koji je vladu optužio da omogućava "zloupotrebu hijena na tržištu rada koje zovu poslodavcima, a zapravo su pljačkaši."


Urušavanje hrvatske ekonomije nije od juče, ono traje upravo koliko i njena nezavisnost uz istina kratke periode blagostanja, koji se poklapaju sa periodima trošenja stare imovine i izdašnih inostranih kredita. Tragedija je počela sa tzv. tranzicijom iz socijalizma u kapitalizam, koja se devedesetih provodila bezuslovnom privatizacijom i ostvarenjem Tuđmanove vizije o 200 bogatih porodica koje će biti motor razvoja moderne Hrvatske. Kritičari su već tada upozoravali da je reč o divljem kapitalizmu. Pogrešili su utoliko što se tu nije radilo ni o kakvom kapitalizmu već divljem uništavanju privrede da bi se nekolicina odabranih besramno obogatila.
Nekoliko godina potom uveden je nerealni kurs domaće valute, koji je do danas betoniran, baš kao i domaća proizvodnja i izvoznici. Tom i još nekim merama zaustavljen je svaki rast domaće proizvodnje, a privreda se nikada nije oporavila.

Objavljena lista srama

Čak 5.620 poduzeća i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plate svojim radnicima, pokazali su neki dan objavljeni podaci Porezne uprave. Nadležno Ministarstvo finansija odlučilo je da utvrdi sve činjenice o neisplaćivanju plata radnicima kako bi utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za dugovanje plata. U slučaju dokazane zloupotrebe protiv odgovornih pokrenuće se prekršajni ili krivični postupak. Inspektori su već krenuli u akciju da utvrde činjenice i obezbede plate za one radnika koji ih ne primaju. Ministar rada Mirando Mrsić izjavio je da nije samo reč o listi srama već i alatu koji država ima da zavede red na tom području.
- Ako novca ne bude na računima tvrtki, uzimaćemo ga sa privatnih računa - preti Mrsić i najvaljuje i krivične prijave, jer je neisplaćivanje zarada krivično delo.

Bivši premijer Ivo Sanader optužen je zbog korupcije

Svaka će analiza pokazati da je Hrvatska još u Tuđmanovoj eri počela ploviti prema santi leda u koju je sada samo udarila. Što se to nije dogodilo mnogo ranije razlog je što su njegovi naslednici "oživljavali" privredu ubrzanom gradnjom autoputeva, ali na dug. Sada aktuelna vlast, uz žestok otpor "domoljuba", traži koncesionare kojima bi prepustila otplatu tog duga. Zahvaljujući izdašnim stranim kreditima činilo se da ima novca za gradnju Potemkinovih sela ali i za beskrupuloznu pljačku. Ivo Sanader i Nadan Vidošević samo su najistaknutije perjanice tog perioda, koji će ostati upamćen po pljački, korupciji i enormnom zaduženju države. U samo tih deset godina, od 2000. do 2010, spoljni dug Hrvatske povećan je za više od pet puta. Sa deset milijardi dolara na preko 50 milijardi evra.


Sada i aktuelna, ali i svaka vlast koja je nasledi, pokušavaju smanjiti potrošnju, ali ne za oživljavanje privrede, već da bi se namakao novac za otplatu duga. To je začarani krug iz kojeg niko ne vidi izlaz. Recesija uzima svoj danak. Velika nezaposlenost, nesigurnost onih koji imaju posao, razočaranost mladih bez perspektive, korupcija odličan su ambijent za bujanje nacionalizma i najgorih ekkstremista, što se u Hrvatskoj upravo i događa. Sadašnje stanje u Hrvatskoj sve više podseća na ono sa početka devedesetih, samo što se tada udaralo na Srbe a danas na ćirilicu. Ko u tome vidi razliku potpuni je slepac.


KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 23.07.2014. 08:51
Za male narode NIČEG DOBROG NEMA KOD EU ZLIKOVACA . Pre nego se uđe u bilo kakav dil sa EU ZLIKOVCIMA ta država MORA BITI NA KOLENIMA PO SVIM OSNOVAMA A ONDA ZADUŽIVANJEM POD NAJGORIM USLOVIMA ULAZI U SIGURNO DUŽNIČKO ROPSTVO . EU JE PREVARA ZA SVE MALE NARODE . REALNO .
Sreda 23.07.2014. 09:13
Још ће Хрвати кукати за временима из доба СФРЈ. Кукаће што су се одвојили од "краве музаре"звана Србија односно Војводина.
Sreda 23.07.2014. 10:39
eU-ropska kolonija hrvatska
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online