Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.05.2014.
02:22
Beta A

Ukrajina danas bira predsednika

Ukrajinci u nedelju glasaju na prevremenim predsedničkim izborima, koji bi mogli biti ključan korak ka rešenju krize u zemlji, ali proruski demonstranti na istoku zemlje prete da će blokirati glasanje, komentariše agencija AP uoči izbora.

Najveći favorit: Petro Porošenko
 

Dvadeset jedan kandidat boriće se za pobedu na izborima, a oko 35 miliona ljudi ima pravo glasa. Ankete prognoziraju prednost biznismenu i milijarderu Petru
Porošenku, ali predviđaju da najverovatnije neće imati apsolutnu većinu, neophodnu da pobedi u prvom krugu.

Njegova najveća rivalka, bivša premijerka Julija Timošenko, ima prema istraživanjima javnog mnjenja, podršku samo šest odsto birača. Ako niko ne pobedi u prvom krugu, drugi krug biće održan 15. juna, u kome ankete prognoziraju pobodu Porošenku.

Pročitajte još:

* Rusija će priznati rezultate izbora u Ukrajini

* Donjeck i Lugansk proglasili nezavisnost, Donjeck od Moskve traži pripajanje

* Krim slavi: 95,5 odsto reklo "da" Rusiji

Porošenko je stekao podršku zbog svog pragmatizma i sklonosti kompromisu. On zastupa približavanje Ukrajine 28-članoj EU, ali istovremeno priznaje važnost održavanja dobrih odnosa sa Rusijom. Ko god, međutim, da pobedi, kako navodi AP, suočiće se sa brojnim obeshrabrujućim izazovima, od rešavanja teške finansijske situacije u Ukrajini, preko ujedinjenja podeljenog izbornog tela, do pokušaja da progura nove zakone kroz polarizovan parlament.

Predsednik će morati da se bori sa posrnulom ukrajinskom ekonomijom, ogrezlom u korupciji i 3,5 milijardi dolara duga Rusiji za gas. Veruje se, takođe, da je režim bivšeg predsednika Viktora Janukoviča dodatne milijarde dolara strpao u svoj džep. Zemlja je doživela trenutni podsticaj od zajma od 17 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, ali će morati da sprovede bolne ekonomske reforme.

Takođe, šest meseci teške krize podstaklo je ekstremistički sentiment na obe strane: i onih koji Rusiju smatraju svojim zaštitnikom, i nacionalista koji zaziru od ruskog uticaja.

AP ocenjuje da je cilj izbora, šest meseci posle izbijanja protesta koji su doveli do smene Janukoviča i produbljivanja jaza između proevropskih i proruskih Ukrajinaca, da ujedine duboko podeljenu zemlju ili, u najmanju ruku, stanu na put daljoj polarizaciji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.05.2014. 03:41
Budale ukrajnske dali amerima da secu njihove avione, i vojska i veliki deo naroda pamet ko u roba malog mrava-oni samo moze da postoje oko galicije njihov plemena prave domovine-Kievska Russija se vratit mora u suprotnom sledi Sodoma i Gomora.........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online