Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2012.
21:57
Alo A

Slede otpuštanja, ali i smanjenja plata i penzija

Srbija je već ušla u grčki scenario ekonomske propasti, a bolnu istinu će nam saopštiti Međunarodni monetarni fond, sa kojim će nova vlada, čim se formira, morati ponovo da pregovara, kaže u intervjuu za "Alo!" ekonomista Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja: Saša Đogović
 

- Da je prethodna vlada pokrenula reforme, cena za njihovo izvođenje bi bila niža, ali će to sada biti skupo plaćeno i imaćemo jednu Grčku nižeg intenziteta. Odnos spoljnjeg duga prema bruto nacionalnom dohotku je dostigao nešto više od 80 posto. Imaćemo zamrzavanje penzija, ako ne i njihovo smanjivanje, zamrzavanje plata u javnom sektoru, otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, a verovatno će se ići i na prodaju "Telekoma" kako bi se pokrpile budžetske rupe. Doći će i do povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Na začelju sveta

Parametri iz izveštaja Svetskog ekonomskog foruma kojim su obuhvaćene 142 zemlje. Srbija je po većini pokazatelja među poslednjima, jedino po odlivu mozgova zauzima visoko treće mesto.
Efikasnost pravosuđa 137.
Nezavisnost pravosuđa 128.
Efikasnost antimonopolskog zakonodavstva 137.
Kvalitet puteva 131.
Favorizovanje pojedinih tržišnih igrača 124.
Kvalitet infrastrukture 120.
Intenzitet konkurencije 136.
Kvalitet izvoza 136.

- Da li ćemo ovoga puta morati poslušati zapovesti MMF?
- Nažalost, hoćemo. Odlazećoj vladi nije ni odgovaralo da nastavi aranžman sa MMF-om kako bi mogla nesmetano da troši tokom predizborne kampanje, a da nema mentora iznad sebe. Sada se taj mentor mora vratiti da ne bi došlo do još većeg, strahovitog proklizavanja dinara i do stvaranja inflatorne spirale i pogoršavalja ionako loše poslovne klime u zemlji.

- Zar pobednik upravo završenih parlamentarnih izbora Ivica Dačić u predizbornoj kampanji nije dao „šut kartu“ MMF-u?
- To je socijalna i politička demagogija radi podilaženja javnosti koja voli kada neko lupi šakom od sto. Iza toga u stvari ne stoji nikakav sadržaj. I Krkobabić i Dačić će učestvovati u pravljenju aranžmana sa MMF-om, kao što su to radili i u protekloj vladi, a onda će to proglasiti svojim uspehom. Inače, svaki taj aranžman je nacionalna katastrofa i sramota jer je MMF stečajni upravnik nad svakom zemljom u koju dođe.

Selektivna pravda

- U toku izborne kampanje odjednom smo se prisetili i 24 sporne privatizacije koje je EU naložila da se preispitaju. Hoće li posle izbora ta tema ponovo biti gurnuta pod tepih?
- Najgora pravda je selektivna pravda, kada procesuirate samo one koji nisu bliski vlasti. To je zamajavanje javnosti. Nije trebalo EU da ukazuje na te probleme, trebalo je sami to da radimo. Nažalost, izgleda da nama uvek treba neki mentor spolja. Imajući u vidu stanje u pravosuđu u Srbiji, vrlo je moguće da većina spornih privatizacija, a bilo ih je više od 24, nikada ne dobije svoj sudski epilog.

- Rekli ste da je Srbija pala u tešku recesiju. Zbog čega podatke o tome ne možemo čuti i na drugom dnevniku?
- Nalazimo se u recesiji i u dubokoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj krizi. Bruto društveni proizvod je u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na drugi manji za 0,7 posto, u poslednjem kvartalu za dodatnih 0,3 posto. Prema proceni NBS u prvom kvartalu ove godine u odnosu na poslednji 2011, BDP je manji još za 0,6 posto. Dovoljno je da se u dva uzastopna kvartala desi pad društvenog proizvoda, pa da se proglasi recesija. Kad gledamo malo šire, recesiji doprinosi i rastuća nezaposlenost, koja je sa 13,6 posto pre četiri godine porasla na 23,7 odsto krajem prošle i ima tendenciju daljeg rasta. Ova dva parametra se poklapaju, a dovoljno je da je i jedan od njih ispunjen da se konstatuje da je država u recesiji. Nažalost, pred izbore nikom nije odgovaralo da ove podatke stavlja u prvi plan.


- Koja biste prva tri poteza preporučili novoj vladi?
- Ima ih više od tri, ali kakve su konture te vlade sada naznačene, ne vidim da će tu biti nekih pomeranja u odnosu na prethodnu. Ti potezi su transformacija javnog sektora i penzionog sistema. Mora da se otpusti višak zaposlenih u javnoj administraciji na svim nivoima, da se izvrši reforma lokalne uprave, da se reformiše poreski sistem... Treba doneti i novi zakon o javnim nabavkama kako bi se smanjio prostor za mito i korupciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online