Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 15.05.2012.
06:41
Večernje novosti A

I bankama preti bankrot

Aktiviranje većeg broja hipoteka u Srbiji dovelo bi do bankrota i banaka i preduzeća, te su zbog toga mnogi dugovi kompanija "zamrznuti".

Banke u opasnosti da propadnu jer ne mogu da naplate dugove
 

"Večernje novosti" pišu da je trenutno pod zalogom oko 934.000 nekretnina koje su građani, preduzetnici, mala i srednja, ali i velika preduzeća stavili kao garanciju da će vratiti zajmove.

U svetu su mnoge banke propale upravo zbog toga što nisu mogle da naplate dugove. I kod nas bi scenario bio isti. To potvrđuje gubitak Agrobanke od 29,4 milijarde dinara, koji je veći od celokupne dobiti pet najvećih banaka i koji je uticao da prvi put posle gotovo cele decenije bankarski sektor posluje s minusom.
 

Agrobanka je zapala u probleme, jer je odobravala kredite firmama koje nisu mogle da ih vraćaju, a kapital je bio isuviše mali da bi mogao da podnese čekanje na rate. Sada država pokušava da spase ovu domaću banku, ali po svoj prilici jedino rešenje će biti da odreši kesu i sama pokrije minus od više od 200 miliona evra.

"Banke na kašičicu aktiviraju hipoteke, pre svega velikih preduzeća koja ne mogu da vraćaju kredite, jer bi to povuklo u propast i same banke", tvrde u jednoj od stranih banaka koje posluju u Srbiji dodajući da su spremni da čekaju na rate.
 

Situacija je nešto drugačija kada su u pitanju preduzetnici i mala i srednja preduzeća, kao i građani. Tu aktiviranje zaloge ide brže, ali da bi se naplata potraživanja sprovela do kraja, prođe i tri godine. Uz to, nekretnine nema ko da kupi.

Tako mnoge banke nude sve više nekretnina koje su oduzete vlasnicima, ali se one retko kupuju. U poslednje tri godine je cena stanova u padu i za 40 odsto, pa banke ne mogu da naplate svoja potraživanja u potpunosti.

"Prodaja hipotekovanih nekretnina povećava ponudu, ali kada su u pitanju građani, broj nekretnina koje se nalaze na tržištu na ovaj način je isuviše mali da bi se ostvario značajniji uticaj na cene nekretnina - oko 300 hipoteka u odnosu na preko 8.000 stambenih kredita godišnje, na koje treba dodati i stanove prodate za gotovinu", kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 08:04
Банкротирале, да Бог да!
Utorak 15.05.2012. 08:36
Radi se o tome da su banke(sa zelenaskim kamatama)sekle granu na kojoj sede.U situaciji kada je u Srbiji sve propalo ,ili ce skorije da propadne, moraju i banke da stradaju.Ja im to od srca i zelim.
Utorak 15.05.2012. 08:51
Баш ми их је нешто жао. Поцркале све зеленашке банке дабогда.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online