Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.02.2012.
06:17

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Evropa pomaže džins, ćevape i sjenički sir

Evropska unija i vlada Švajcarske izdvojile su 300.000 evra kojima će pomoći opštinama u jugozapadnoj Srbiji: Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški, Ivanjici, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši da zarad sveopšteg privrednog razvoja promovišu udarne brendove koje će Srbija ponuditi regionu i svetu.

Marko Vujačić, koordinator ovog projekata, kaže da se najviše očekuje od Novog Pazara.


- Brend treba da bude nešto izrazito i posebno, nešto po čemu će ovaj grad i ova regija biti prepoznatljivi i što drugi neće imati, biće zaštićen i predstavljaće neku vrstu zaštitnog znaka Novog Pazara, ali i celog ovog kraja. Svoje brendove promovisaće i druge opštine u jugozapadnoj Srbiji gde Evropska unija i vlada Švajcarske u okviru projekta evropskog partnerstva Progres - ističe Vujačić.

Turista redak zver

Jedan od brendova trebalo bi da bude i novopazarski džins, koji je stigao i do Amerike. Ali, ima ovaj kraj nešto mnogo poznatije, nešto što je već brend i što je svet odavno priznao za svoje: reč je o Sopoćanima, Starom Rasu, Petrovoj crkvi i Đurđevim stupovima, spomenicima srednjovekovne kulture, koji su, kao svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska. Na ovom prostoru imamo i vredne spomenike islamske arhitekture.

Golija zaboravljena

 

Od 2000. godine planina Golija je proglašena za svetski rezervat biosfere i zaštićena je posebnom odlukom Ujedinjenih nacija. Osim što ima nekoliko ski-centara, Golija može da ponudi i obilje zdrave hrane koja bi, upravo zbog preporuka Ujedinjenih nacija, u svetu mogla da se prodaje i za 50 odsto skuplje od konkurencije.

 

Nažalost, dosad ništa nije urađeno na promociji planine, niti na brendiranju njenih glavnih aduta. Gotovo ništa nije učinjeno ni da se Golija zaštiti od divlje gradnje, pa preti opasnost da bude izbrisana sa spiska svetskog prirodnog dobra.


Husein Memiš iz Turističke organizacije u Novom Pazaru kaže da najmanje koristimo svoje kulturne spomenike.


- Imamo izuzetno vredno kulturno nasleđe kome se svet divi, tu ne sme biti nikakve dileme, a mi poslednjih godina iz Novog Pazara lansiramo negativne brendove, kao što su svađe i politička prepucavanja, koji nam ruše ugled i odvraćaju turiste i strane investitore - ističe Memiš.


U srećnim vremenima, pre sankcija, zbog vrednih kulturno-istorijskih spomenika u Novi Pazar je godišnje dolazilo po 100.000 turista, a svaki deseti bio je stranac. Dolazili su Nemci, Francuzi, Amerikanci, Australijanci, Kinezi, Filipinci, Korejci.... I zbog džinsa i šopinga nedeljom je dolazilo po 20.000-30.000 kupaca iz cele Srbije, Crne Gore, Bosne, Makedonije... Danas ih zaobilaze i đačke ekskurzije, a stranaca nema ni za lek.

Evropa kuva mleko

Profesor i publicista Mirko Popovac tvrdi da su samo freske Lepi Jovan i Uspenje Bogorodice u Sopoćanima dovoljan dobar razlog da kraj postane turistička atrakcija.


- Stao je i posao sa džinsom jer je kriza učinila svoje, a i sami Novopazarci, neslavnim događajima u ovom kraju, teraju kupce s ovdašnje pijace, ali i investitore koji bi da ulažu u proizvodnju teksas platna - ogorčen je Popovac.


Opština Sjenica već dugo pokušava da brendira i u svetu zaštiti sjenički sir koji se na specifičan način vekovima spravlja na Pešterskoj visoravni. Svi napori do sada su padali u vodu jer se ovaj sir pravi od nekuvanog mleka što u Evropskoj uniji ne mogu da razumeju. Tehnolog Sedat Vrciš kaže da su vekovi potvrdili ispravnost i kvalitet sjeničkog sira, da je reč o zdravom proizvodu iz netaknute prirode koji bez ikakvih smetnji može i u Evropu.


Jedan od brendova Novog Pazara svakako su i orijentalni kulinarski specijaliteti među kojima je najpoznatiji novopazarski ćevap koji je po svom specifičnom načinu pripremanja, kvalitetu mesa s Peštera i posebnom ukusu turistički i ugostiteljski adut ovog kraja. Mnogi su, pre nego što je krenuo program Progresa, tražili da se zaštiti i patentira kao originalni proizvod ovog podneblja. Slično je i s pešterskom pršutom, ovčavinom (paprikom u pavlaci), sandžačkim sudžukom...


Grad Novi Pazar je osnovao posebnu komisiju koja će razmotriti sve predloge, razgovarati sa ljudima, čuti mišljenje Novopazaraca, ali i onih koji nisu iz ovog kraja, a želeli bi ovamo da dođu.

Najmlađi srpski grad

 

Jedan od brendova Novog Pazara, grada s najmlađom populacijom u Evropi, trebalo bi da budu i mladi koji čine više od 50 odsto stanovništva.

 

- U gradu postoje dva univerziteta, državni i privatni, sa 10.000 studenata. Svojim znanjem, diplomama, vezama mogli bi ceo kraj da povuku napred. Mladost je naš ogromni i neiskorišćeni resurs, mladima treba pružiti šansu nas povedu u Evropu - uveren je Džemaludin Paučinac, šef Kancelarije za mlade u Novom Pazaru, koji je nedavno izabran i za Oebsovog ambasadora mira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online