Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.07.2014.
08:15
M. Stanimirović - Vesti A

Ko nam kroji Zakon o radu (4): Vraćamo se u 18. vek

Oni koji su došli na vlast na krilima obećanja o boljem životu, većoj zaposlenosti, novim investicijama, podizanju kvaliteta života najviše su razočarali radnike jer su im oni dali najveću podršku. Petrašin Drulović, predsednik Samostalnog sindikata za više opština Zlatiborskog okruga, tvrdi da socijalni dijalog u Srbiji odumire, a nije bolje ni sa sindikalnim organizovanjem.

Petrašin Drulović
 


- Pošto nije bilo javne rasprave o novom zakonu, očigledno je da država u prvi plan stavlja poslodavce i sebe jer je ona najveći poslodavac, a radnike sa ovim predlozima novog Zakona o radu vraća u 18. vek. Radnici su se 1886. godine borili za tri osmice - osam sati rada, osam spavanja, osam slobodnog vremena. A danas radnici zbog straha da ne izgube slabo plaćena radna mesta rade od 12 do 16 sati. Neki rade svaki dan ne znajući za subote i nedelje, za državne praznike i bez nadoknade za taj rad. Minimalna zarada je oko 200 evra. Na tržištu radne snage je veliki broj nezaposlenih, pa su mali poslodavci vrlo osiono ponašaju. Radi se na crno, a često ispod minimalca - priča Drulović.

- Predstavnici sindikata koji bi trebalo da štite radnička prava sede u skupštinskim klupama. Država je prethodnih godina radila na tome da nas razjedini, formirani su novi sindikati. Kod nas ne postoji Unija poslodavaca i mi nemamo s kim da pregovaramo. Poslodavci se žale na teške uslove poslovanja, a mnogi od njih su se za samo nekoliko godina debelo ovajdili. Stekli su kule i gradove. Odakle? Naravno preko radničke grbače. Školovana, a jeftina radna snaga omogućila im je da steknu kapital, a mnogi poslodavci koji su u vezi s političkom elitom mahinacijama su došli do velikog kapitala, pa bi i dalje da skidaju s radničkih leđa. Dotakli smo dno, đavo je odneo šalu, a mi iz sindikata smo se napokon ujedinili da spasemo što se spasti može.


Naš sagovornik i u brojkama potkrepljuje ni malo ružičastu priču.

Zlatiborski okrug

1990.
* zaposleni 105.500

2014.
* zaposleni 58.779
* nezaposleni 35.300
* penzioneri 68 365


- U Užicu je 1990. godine u industriji bilo zaposleno 16.600, a danas samo 4.837 radnika. Najteža situacija je u opštinama Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica. U ove četiri opštine broj nezaposlenih je premašio 20.000, a u opštini Nova Varoš je izvršena totalna deindustrijalizacija. U industriji je 1990. bilo zaposleno 4.228 radnika, a on sada iznosi samo 460 radnika. Zakon o privatizaciji je omogućio pljačkašku privatizaciju. Od 36 privatizacija u Zlatiborskom okrugu, čak 11 je poništeno zbog neispunjavanja ugovornih obaveza po čemu smo rekorderi u Srbiji. U poslednjih 20 godina u užičkom kraju nije bilo nove investicije, a u bivšoj državi smo bili visoko iznad proseka. Pričaju nam o razvoju malih i srednjih preduzeća, a uništeni su veliki sistemi. Za koga će oni raditi kad je sve uništeno?


Drulović je na pragu odlaska u penziju i sa setom priča o vrednostima starog sistema.


- U strankama je veći red za zapošljavanje nego u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Intelektualci su svoje znanje prodali strankama da bi dobili mrvicu vlasti i omogućili sebi bolji život. I mediji su svojim nekritičkim pisanjem pomogli, da se zapitamo šta ćemo ostaviti svojoj deci.


Ako se ne uspostavi socijalni dijalog i ako se ne postignu rešenja koja bi zadovoljila sve strane, naš sagovornik najavljuje ono što je poslednjih godina bilo nezamislivo.


- Radnika niko ne štiti. Na Zapadu postoje partije leve orijentacije, a kod nas stranke štite interese kapitala. Izaći ćemo na ulice, a ako je potrebno, organizovaćemo obustave rada i generalni štrajk - zaključio je naš sagovornik.

Sutra: Ko nam kroji zakon o radu (5): Radnička bitka

POVEZANE VESTI

Sreda 09.07.2014. 12:44
E ovo je vredelo procitati. "Petrasin Drulpvic predsednik Samostalnog sindikata za vise opstina Zlatiborskog okruga." Da li je ovo doslo vreme da svako selo ima sindikalnu podruznicu, ili svaka Firma po pet sindikata. Za skole sam znao, kod nas svaka skola ima majmanje sest - sedam sindikata, pa nam se stalno desava da pola prosvete radi a pola strajkuje. Da zlo bude vece isti sistem je i kod policije i oni imaju vise Petrasina, pa se desava da deci u istoj pol. stanici dele paketice po 4 - pet deda mrazeva, a konferencije za stampu daju svaki sindikat za sebe. Po ugledu na Zlatiborski okrug, trebali bi da imamo oko 2.000. sindikata. Malo li je i trabali nam zakon ili ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online