Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 27.01.2012.
19:09
Beta A

Vlada otkupila Železaru za jedan dolar

Vlada Srbije otkupila je Želežaru Smederevo od američke kompanije Ju-Es stil za jedan dolar, rekao je večeras premijer Mirko Cvetković. Cvetković je rekao da Ju-es stil napušta Srbiju i da je razlog tome ekonomska kriza.

Železara Smeredevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji
 

"Nemamo nameru da u dugom roku budemo vlasnici Železare, već ćemo tražiti strateškog partnera", rekao je Cvetković.

On je rekao da je Vlada otkupom Železare dobila kompletna osnovna sredstva za rad i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra.

"Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama", rekao je Cvetković.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je rekao da "za sada nema planova da se menja status radnika" i da se oni neće "naći na ulici", ali nije mogao da kaže ništa u vezi sa platama.

Premijer je rekao da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom Ju-es stil koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetkse ekonomske krize.

Mirko Cvetković: Tražićemo strateškog partnera za Železaru
 

"Ju-es stil je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi Železaru jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako Železara radi", rekao je Cvetković.

On je istakao da je Železara Smeredevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Premijer je rekao da je otkup Železare bio "iznuđen potez" i da je cilj vlade da održi proizvodnju i pronađe strateškog partnera.

"Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", rekao je Cvetković.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Ju-es stil Srbija zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu. Lokalna vlast u Smederevu je, krajem prošle godine, da bi pomogla Ju-es Stilu, smanjila taksu za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe, kao i ekološku taksu.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2012. 19:13
U jjjjeeeeeeeeee........!! KOJI BIZNISMENI.........!!??
Petak 27.01.2012. 19:23
POD HITNO ZATVORITI .LJUDE VRATITI NA PROIZVODNJU ZDRAVE HRANE.STA CE NAM FABRIKE KOJE TRUJU SRBIJU I LJUDI UMIRU OD RAKA?
Petak 27.01.2012. 19:33
Nije vlada pametna vec su bili posteni ameri.Nesto sto je vredelo preko600 miliona dolara,kupili su za 25 miliona,par godina su imali dobit od preko 100 miliona i sigurno je nisu ulagali u Sederevo vec povukli.Prvi problemi su tu,vratili je za dolar,jer za koliko godina zaradili su preko 300 miliona na ulozenih 25.Pa to nigde nema.Ispadose jos posteni pa vratise,nisu hteli da jos uzimaju nase pare za oporavak.A vi sad gospodo,vidite sta ce te i kako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online