Petak 27.01.2012.
19:09
Beta

Vlada otkupila Železaru za jedan dolar

Železara Smeredevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji
 

"Nemamo nameru da u dugom roku budemo vlasnici Železare, već ćemo tražiti strateškog partnera", rekao je Cvetković.

On je rekao da je Vlada otkupom Železare dobila kompletna osnovna sredstva za rad i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra.

"Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama", rekao je Cvetković.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je rekao da "za sada nema planova da se menja status radnika" i da se oni neće "naći na ulici", ali nije mogao da kaže ništa u vezi sa platama.

Premijer je rekao da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom Ju-es stil koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetkse ekonomske krize.

Mirko Cvetković: Tražićemo strateškog partnera za Železaru
 

"Ju-es stil je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi Železaru jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako Železara radi", rekao je Cvetković.

On je istakao da je Železara Smeredevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Premijer je rekao da je otkup Železare bio "iznuđen potez" i da je cilj vlade da održi proizvodnju i pronađe strateškog partnera.

"Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", rekao je Cvetković.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Ju-es stil Srbija zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu. Lokalna vlast u Smederevu je, krajem prošle godine, da bi pomogla Ju-es Stilu, smanjila taksu za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe, kao i ekološku taksu.

2024 © - Vesti online