Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 09.01.2012.
12:13
D. Dekić - Vesti A

Dijaspora devizama održava maticu

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković ocenio je da je rekordni priliv deviznih doznaka iz dijaspore od skoro 5,5 milijardi dolara u protekloj godini ohrabrujući, jer pokazuje da u vremenima ekonomskih poremećaja i krize u svetu, srpska dijaspora doznačuje više novca nego u periodima ekonomske stabilnosti i prosperiteta. "To je važna finansijska injekcija koja je Srbiji omogućila da lakše prebrodi tranzicioni period", kazao je Srećković u intervjuu za "Vesti".

Srđan Srećković

Znači li to da novac iz dijaspore pozitivno utiče na ekonomsko stanje u zemlji?
- Konstantno visok priliv deviznih doznaka jedan je od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti u Srbiji.

O tome najbolje govore podaci da je učešće deviznih doznaka iz dijaspore u ukupnom društvenom proizvodu prethodnih 10 godina dva i po puta veće od direktnih stranih investicija.

Od 2000. godine do danas po osnovu deviznih doznaka u Srbiju je ušlo više od 40 milijardi dolara.


Da li je bolje da naši građani u rasejanju, umesto u doznakama ulažu u biznis u matici?
- Dijaspora je oduvek novčano pomagala svoju rodbinu i prijatelje. Značajan iznos transferisanih sredstava će se i ubuduće koristiti na ovaj način. Svakako da bi bilo korisno da se ta sredstva usmeravaju u investicije.


Ima li država način za to preusmeravanje?
- To se može rešiti jedino temeljnom i preciznom strategijom kako da se ova značajna sredstva ne koriste samo u svrhu podizanja standarda građana već i u svrhu podizanja ukupnog razvoja zemlje i regionalne ravnomernosti u razvoju.


Treba li Srbija da radi više na privlačenju direktnih investicija od naših ljudi u inostranstvu i kako?
- Dosta toga je učinjeno na planu podsticanja investicija dijaspore u Srbiju. Ipak, treba nastaviti informisanje dijaspore o konkretnim mogućnostima ulaganja u privredu Srbije.


Šta će na tom planu raditi vaše ministarstvo?
- Nastavićemo da nudimo dijaspori konkretne projekte za ulaganja, kako smo do sada činili putem multimedijskih kataloga, na internet stranicama i u informativnim publikacijama. Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive.
 

Čvrste veze

 

Da će projekti koje je u Vašem mandatu pokrenulo ministarstvo biti nastavljeni i posle izbora?

- Siguran sam da će se put koji je ministarstvo trasiralo kada su u pitanju odnosi vraćanja poverenja dijaspore u maticu nastaviti i posle izbora. To je opredeljenje države Srbije da svoju dijasporu maksimalno uključi u sve tokove u državi bilo da su u pitanju politički, privredni, kulturni, obrazovni ili neki drugi putevi povezivanja matice i dijaspore.

 

Čuvajmo korene

 

Vaša praznična poruka za dijasporu?

- Na nama je da nastavimo unutrašnje reforme društva i našu državu i narod što više približimo Evropi i evropskim vrednostima, a da pri tome sačuvamo naše osobenosti i korene postojanja naše države i nacije koji su neraskidivo vezani za našu hrišćansku pravoslavnu veru. Pri tome nikad ne smemo sebi da dozvolimo da zaboravimo ko smo, šta smo, odakle potičemo i koji su naši fundamentalni državni i nacionalni interesi oko kojih svi treba da se složimo.

Ponedeljak 09.01.2012. 13:15
Smešna je i žalosna konstatacija da "rekordni priliv deviznih doznaka iz dijaspore-OHRABRUJUĆI!". Povećanje deviznog priliva znači samo jedno: sve veća je glad u Srbiji i sve više se šalje u domovinu našima da prežive! Šta je tu ohrabrujuće za Vas ? To samo znači da dobar deo naroda u Srbiji preživljava zahvaljujući gastarbajterima.Ne vidim za koju je to pohvalu za Srbiju? Osim ako se ne hvalite time da ste dobar deo populacije zemlje poslali u inostranstvo da pune kućne budzete svojih porodica, umesto da rade,žive i privređuju u svojoj zemlji i žive od svoga rada a ne od pomoći sinova,kćeri i rođaka po inostranstvu i pune Vam kase deviza? Za svaku pohvalu je i treba da se ponosite time!?
Ponedeljak 09.01.2012. 13:01
"Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive." Gospodine Srećkoviću, ako već imate svest o preprekama, prvo te prepreke uredite i promenite,rešite, pa nam tek onda prezentujte Vaše idejne projekte.Jedno bez drugoga ne može. Sve dok ne urazumite i dovedete u red Vašu administraciju i sumanute propise i zakonodavstvo, novac i dalje šaljemo samo našima da dole koliko toliko prežive.Ništa manje i ništa više.
Ponedeljak 09.01.2012. 13:33
Vi nam se lepo oduzujete: trdite se da se osecaomo kao stranci kada dodjemo u Srbiji a sto se tice Satelitske TV svaka durga emisija je vesti o prenosima nasih Tenisera nista, sta god da je od sporta skoro nista u 2011 prenosili ste na SATu samo po jednu internacionalnu utakmicu C.Zvezde i Partizana, bas se trudite da mladji koji su po inostranstvu navijaju za one zemlje u kojima se nalaze a ne za Srbiju. Hocete strani kapital a nas ima preko 3 miliona po inostranstvu.Zakone ne menjate da bi neko mogao da se vrati u zemlji ulozi svoj kapital i da se necim posteno bavi. Tako cete raditi dok ne puknete totalno da ne moze gore biti a to je blizu, mozda i ove godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online