Ponedeljak 09.01.2012.
12:13
D. Dekić - Vesti

Dijaspora devizama održava maticu

Srđan Srećković

Znači li to da novac iz dijaspore pozitivno utiče na ekonomsko stanje u zemlji?
- Konstantno visok priliv deviznih doznaka jedan je od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti u Srbiji.

O tome najbolje govore podaci da je učešće deviznih doznaka iz dijaspore u ukupnom društvenom proizvodu prethodnih 10 godina dva i po puta veće od direktnih stranih investicija.

Od 2000. godine do danas po osnovu deviznih doznaka u Srbiju je ušlo više od 40 milijardi dolara.


Da li je bolje da naši građani u rasejanju, umesto u doznakama ulažu u biznis u matici?
- Dijaspora je oduvek novčano pomagala svoju rodbinu i prijatelje. Značajan iznos transferisanih sredstava će se i ubuduće koristiti na ovaj način. Svakako da bi bilo korisno da se ta sredstva usmeravaju u investicije.


Ima li država način za to preusmeravanje?
- To se može rešiti jedino temeljnom i preciznom strategijom kako da se ova značajna sredstva ne koriste samo u svrhu podizanja standarda građana već i u svrhu podizanja ukupnog razvoja zemlje i regionalne ravnomernosti u razvoju.


Treba li Srbija da radi više na privlačenju direktnih investicija od naših ljudi u inostranstvu i kako?
- Dosta toga je učinjeno na planu podsticanja investicija dijaspore u Srbiju. Ipak, treba nastaviti informisanje dijaspore o konkretnim mogućnostima ulaganja u privredu Srbije.


Šta će na tom planu raditi vaše ministarstvo?
- Nastavićemo da nudimo dijaspori konkretne projekte za ulaganja, kako smo do sada činili putem multimedijskih kataloga, na internet stranicama i u informativnim publikacijama. Naravno da imamo svest o preprekama i problemima sa kojima se susreću investitori, a koje moramo prevazići da bismo stvorili poslovni ambijent na koji su oni navikli u zemljama u kojima žive.
 

Čvrste veze

 

Da će projekti koje je u Vašem mandatu pokrenulo ministarstvo biti nastavljeni i posle izbora?

- Siguran sam da će se put koji je ministarstvo trasiralo kada su u pitanju odnosi vraćanja poverenja dijaspore u maticu nastaviti i posle izbora. To je opredeljenje države Srbije da svoju dijasporu maksimalno uključi u sve tokove u državi bilo da su u pitanju politički, privredni, kulturni, obrazovni ili neki drugi putevi povezivanja matice i dijaspore.

 

Čuvajmo korene

 

Vaša praznična poruka za dijasporu?

- Na nama je da nastavimo unutrašnje reforme društva i našu državu i narod što više približimo Evropi i evropskim vrednostima, a da pri tome sačuvamo naše osobenosti i korene postojanja naše države i nacije koji su neraskidivo vezani za našu hrišćansku pravoslavnu veru. Pri tome nikad ne smemo sebi da dozvolimo da zaboravimo ko smo, šta smo, odakle potičemo i koji su naši fundamentalni državni i nacionalni interesi oko kojih svi treba da se složimo.

2024 © - Vesti online