Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.12.2011.
02:48
Večernje novosti A

"Beneton" ili "Serđo Takini" kupuju "Prvi maj" Pirot

Posle raskida loše privatizacija sa beogradskim konzorcijumom "Irva investicije" od pre 18 meseci, pirotski "Prvi maj" je uz pomoć države stao na noge i traži novog partnera. Direktor Veljko Krstić u utorak je potvrdio da su za prestižnu srpsku kompaniju zainteresovana tri ozbiljna partnera, a u razgovore su uključeni i sam predsednik Srbije Boris Tadić, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Agencija za strana ulaganja i SIEPA.

"Prvi maj" je, od nekadašnjih poznatih giganata sa područja SFRJ, jedini preživeo tranzicioni period
 

Pojedini potencijalni partneri su Agenciji za privatizaciju uputili i pismo o namerama, posle čega su obišli pogone "Prvog maja".


- Postoje dve mogućnosti, prva da se "Prvi maj" proda po ekonomskim, odnosno proizvodnim, neproizvodnim i uslužnim celinama i da na taj način fabrika sa 1.550 radnika postane nečiji privezak, i druga, mnogo ozbiljnija, koja nam više odgovara i koja je ekonomski opravdanija i logičnija, da se privatizuje u paketu. Za ovakav vid partnerstva zainteresovan je i italijnski "Beneton", zatim modni gigant "Serđo Takini", ali i slovenačko-engleska kompanija "AH", koja je privatizovala "Muru" - kaže Krstić.

Dali pod hipoteku

Krstić kaže da je sa fabričkim sindikatima potpisan protokol prema kome su pojedini dugovi radnicima iz ranijeg perioda konvertovani u hipotekarno pravo na lokalima u maloprodajnoj mreži. To praktično znači da bi poverioci među radnicima u privatizaciji bili namireni.

On dodaje da je "Prvi maj" od nekadašnjih poznatih giganata sa područja SFRJ jedini preživeo tranzicioni period, i da je posle raskida prve privatizacije postao preduzeće koje ostvaruje profit i može samostalno da radi na tržištu.


- Prošle godine smo na tržište EU izvezli robe u vrednosti od tri miliona evra, a ove će to biti oko pet miliona, što znači da je izvoz veći za nekih 80 odsto. Radimo za poznate modne kuće, kao što su "Borteks" sa Malte, "Drajkon" iz Nemačke, češki "Park aveni" i "Lubijen" iz Italije. Nema nikakvih pauza u proizvodnji od po tri - četiri meseca, kao što je to ranije bio slučaj. Nedavno smo zaposlili 50 mladih radnika, a ukoliko bi se pojavio ozbiljan parnter, mogli bismo na novim linijama u bivšoj hali trikotaže, koja je jedna od najmodernijih, da primimo još 500 tekstilaca. Prosečne zarade od oko 20.000 dinara sa toplim obrokom su redovne i za tekstilnu granu sasvim solidne - naglašava Krstić.


"Prvi maj" uglavnom radi takozvane lon-poslove, odnosno uslužno krojenje i šivenje. Repro - materijal dobija od naručioca posla. Kad bi naša tekstilna industrija mogla da proizvede kvalitetne štofove, verovatno bismo radili i od vlastitih materijala, što je neuporedivo isplativije. Međutim, poremećaj u srpskom tekstilnom lancu je takav da gotovo ne postoji nijedna predionica ili tkačnica, koja je nekada proizvodila vrlo kvalitetne štofove od australijske vune. Identično je u oblasti trikotaže.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 03:49
Ako je 20.000 dinara solidna zarada po njima, onda ja ne znam sta da kazem. Meni samo za mesecne racune izadje blizu 20.000 din.
Sreda 28.12.2011. 02:54
Samo nek' ima posla,to je najvaznije u danasnje vrijeme...samo mi se ne svidja ova nasa grupa za pregovore koje predvodi tadic...daj Boze da izadje na dobro...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online