Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 03.11.2011.
13:08 >> 13:59h
Vestionline A

Grčka se vraća na drahmu?

Države evrozone spremne su da dozvole Grčkoj da napusti zajedničku valutu i vrati se na drahmu, ukoliko njeni građani na referendumu odbace paket pomoći Evropske unije, izjavio je danas u Kanu francuski ministar za evropske poslove Žan Leoneti.

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su sinoć premijeru Grčke Jorgosu Papandreuu da Atini neće biti isplaćena nova tranša pomoći dok ne budu poznati rezultati najavljenog referenduma.

Čeka se mišljenje naroda: Grčki premijer Jorgos Papandreu


"I evro i Evropa mogu da prežive u bez države koja čini samo dva odsto bruto domaćeg proizvoda u okviru evrozone", rekao je francuski državnik Žan Leoneti.


Prema njegovim rečima, ako na referendumu bude odbačen plan EU za spas Grčke,

Papandreu daje ostavku?

 

Grčki premijer Jorgos Papandreu će kako se očekuje vrlo brzo ponuditi svoju ostavku, prenosi Bi-bi-si, pozivajući se na izvore u Atini. Papandreu će se sastati sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom odmah posle današnjeg hitno sazvanog kriznog sastanka njegovog
kabineta, navode ti izvori.

država će otići u bankrot i napustiće evrozonu, ali to će biti odluka grčkog naroda, a ne Evrope.


"U ovom trenutku, mi možemo da rešimo problem Grčke, ali u isto vreme možemo da nastavimo i bez nje. Možemo da im pomognemo, da ih spasimo, ali samo ako oni to žele. Kada ste mnogo bolesni, ne treba da odbijete lek samo zbog toga što je gorak", rekao je Leoneti.


Odlazak Grčke iz evrozone "bio bi moralni udarac i udarac moralu", ali ekonomski posmatrano, to je moguće, zaključio je francuski ministar.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu je najavio da će plebiscitarno izjašnjavanje građana o daljoj sudbini Grčke u evrozoni biti održano najverovatnije 4. decembra.

I Nemci bi trebalo da održe referendum

Generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije Aleksandar Dobrint izjavio je danas da bi i Nemačka trebalo da organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili da li zemlja treba da ostane u evrozoni.


"Nije moguće prihvatiti činjenicu da Grci ne žele da se ponašaju ekonomično, pa da umesto grčkih, moraju da ekonomišu nemački poreski obveznici", rekao je Dobrint, glavni politički saveznik kancelarke Angele Merkel za Bild.


Prema njegovim rečima, Nemci moraju da izvuku pouku iz onoga što se dešava u Grčkoj.


"U budućnosti ćemo morati na referendumima da donesemo suštinske odluke o budućnosti Evrope", rekao je Dobrint, prenosi DPA.


Ideju o održavanju referenduma u Nemačkoj danas je podržao i visoki funkcioner Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Tomas Silberhorm, piše Bild.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 14:35
kasno.
Četvrtak 03.11.2011. 13:17
pa ce onda italija da vrati lire,spanija pesete..itd
Četvrtak 03.11.2011. 13:21
Braco Grci, bezite od zla, budite svoji,,, http://www.youtube.com/watch?v=_CIzqzFDGis
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online