Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 27.10.2011.
10:54
Beta A

Otpisano pola duga Grčke

Lideri zemalja članica evrozone odlučili su da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute.

Grčka konačno može da odahne
 

Na sastanku koji je završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje koriste evro dogovorili su se i da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost na oko hiljadu milijardi evra.

Pročitajte još:

1. Grčka: Sindikati najavljuju nove proteste

2. Grčka: Parlament o štednji, novi sukobi s policijom

3. EU pomaže, Grčka će izbeći bankrot

Maratonski samit dug dva i po sata doneo je opipljiv rezultat. Grčka može lakše da diše, jer je pola njenog spoljnjeg duga otpisano. Do kraja godine EU će zajedno sa MMF-om pokrenuti zajednički program pomoći toj zemlji vredan sto milijardi evra.

"Uspeli smo da prevaziđemo zamku pred kojom smo bili. Činjenica da smo i dalje ovde je veliko dostignuće za grčki narod. Mislim da smo zatvorili jedno poglavlje budućnosti i sada svom snagom moramo da počnemo da radimo za naše buduće generacije", poručio je grčki premijer Jorgos Papandreu.

Na samitu je donet i čitav niz drugih mera usmerenih ka spasavanju ugrožene evropske valute. Lideri 17 zemlaja koje koriste evro dogovorili su se da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost na oko hiljadu milijardi evra.

"Mislim da smo uradili pravu stvar za evrozonu, i da nas ovo vodi korak dalje na putu ka razumnom i dobrom rešenju. Uvek sam govorila da nećemo biti u mogućnosti da uradimo nešto preko noći, ali ova odluka nam donosi stabilnost i jaku valutu", kazala je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Odluka o otpisivanju polovine grčkog duga i formiranju programa pomoći naslanja se na zaključke svih 27 članica EU, koje su odlučile i da vodeće evropske banke od sad moraju da povećaju obavezne rezerve na devet odsto aktive. To zahteva da do 30. juna 2012. banke prikupe dodatnih 108 milijardi evra.

"Ovo je bio naporan dan, ali vredelo je, jer imamo plan koji obuhvata sve. Tu je veoma solidno učešće privatnog sektora u Grčkoj, kao i program rekapitalizacije banaka oko čega su se složile sve članice. Tu je i evropski fond za finansijsku stabilnost koji će omogućiti dobru bazu za odbranu od krize. I na kraju postoji politički konsenzus oko ekonomskih i fiskalnih integracija, što je dobro", rekla je predsednica MMF-a Kristin Lagard.

O značaju samita u Briselu najbolje govori podatak mu je prisustvovalo blizu 2.000 akreditovanih novinara. Takvo interesovanje za susret evropskih zvaničnika poslednji put je zabeleženo pre dve godine kada se usvajao Lisabonski sporazum.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 14:11
Juče sam dobila mail sledeće sadržine. Namerno ga ostavljam "neprevedenog" obzirom da je tako jasno sa koje je strane došao: Na osnovu odluke Komisije EU br 313/2011 data je mogućnost državljanima ostalih država članica EU, da USVOJE jednog ili više Grka. Mjesečni trošak usvajanja je 500,00 EUR. Grk bi radio sve za vas, za što vi nemate vremena. Spavao bi do jedanaest. Išao bi mjesto vas na kavu i cigaret pauzu. Nakon ručka bi si priuštio odmor, a onda bi mjesto vas išao u kavanu ili gledao televiziju. Za dodatnih 50 Evra bi mjesto vas bio na Facebooku i ostalim mrežama. Navečer bi mazio vašu ženu dok vi spavate umorni posle napornog i stresnog radnog vremena.
Četvrtak 27.10.2011. 11:58
Privremeno resenje,kap u moru,naspram triliona milijardi minusa.
Četvrtak 27.10.2011. 12:31
Ако неће нико у ЕУ хоће БоТа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online