Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2011.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Male šanse za prodaju Jata

Sudbina trećeg pokušaja privatizacije Jata biće poznata za sedam dana kad ističe rok za prijavljivanje kompanija na tender koji je vlada raspisala. Međutim, treći tender verovatno neće biti i treća sreća za Jat, s obzirom na to da je interes mršav. Navodno je samo Er Baltik iz Letonije "pokazao interesovanje da otkupi tendersku dokumentaciju" što samo po sebi ne znači apsolutno ništa.

Milan Kovačević
 

Savetnici za strana ulaganja ne dele optimizam države koja zapravo ne zna šta da radi s Jatom u slučaju propasti i trećeg pokušaja pribatizacije.
 

Kako to da Jat ne može da dobije efikasnog vlasnika?
- Zato što su kompanijom upravljali partijski kadrovi, a ne stručnjaci, a tu je i niz problema, od sankcija do zastarele flote. Ali, suština je ipak u lošem upravljanju.


Zašto su prethodna dva pokušaja privatizacije propala?
- Zato što se u ta dva slučaja pokušalo s prodajom kapitala, a kapitala nije bilo jer je vrednost imovine manja od dugova. Takvu kompaniju niko nije hteo da kupi. Tu je bilo i zakulisnih radnji, navodnih pokušaja da se kompanijom trguje mimo javnosti. Postoji i još jedan problem, a to je zaključak radne grupe Vlade Srbije da Jat ne može da posluje pozitivno. Taj dokument nije javan, a to nije transparentno.
 

Pred Vladom su dva izbora

- Vlada može, u slučaju propasti tendera, da proglasi stečaj Jata i verujem da bi u tom slučaju još bilo moguće da neko kompaniju kupi u stečaju. Druga opcija jeste da Vlada sama osnuje novu aviokompaniju i u nju unese zdrav deo Jata, poput slotova, kapetana, dela lote, zatim da kredit vlade odobren Jatu preusmeri novoj aviokompaniji i da izabere nestranačko stručno poslovodstvo koje bi moglo da od takve kompanije napravi uspešnu.

Smatrate da ni ovaj pokušaj privatizacije neće uspeti?
- Zato što se za strateško partnerstvo ne raspisuje ovakav tender s nacrtom ugovora. Ako smo hteli da izdvojimo zdravo iz Jata, onda je to trebalo učiniti, pa onda tražiti strateškog partnera. Ovakav metod nije dosad nigde primenjen.


Navodno Turkiš erlajns želi da preuzme Jat, ali u paketu traži i aerodrom. Da li bi to bilo dobro rešenje?
- Nikako. To bi bilo katastrofalno jer bi onda jedna aviokomapnija bila povlašćena u odnosu na druge. Aerodrom je infrastrukturni objekat koji puno vredi, za razliku od Jata koji ima malu ili nikakvu vrednost i zato Aerodrom "Nikola Tesla" nikako ne bi trebalo vezivati u aranžmanu.


Ministar Mrkonjić insistira da Srbija ne sme da izgubi nacionalnu aviokompaniju. Da li bi to bilo zaista tako tragično?
- Bolje je da nemamo nikakvu aviokompaniju nego da imamo ovakvu. Uvek je bolje imati nacionalnog avioprevoznika, ali ne po svaku cenu. Mi imamo kompaniju koja za let do Tivta naplaćuje više od 100 evra, što je nedopustivo skupo. Jat koji godišnje proizvodi desetine miliona evra gubitaka ne treba ni državi ni građanima. To sve plaćaju poreski obveznici.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 21:44
Kada su Rusi nudli dobre novce, Dinkić palamudio da je malo. Sada će dati Turcima i JAT i aerodrom za sletnu pistu NATO pilotima koji budu sa Rusima prošli kao onaj iznada Buđanovaca 1999. Čim počne bitka za Sibirske resurse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online