Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 19.09.2011.
19:51
Rojters A

Svet na pragu nove ekonomske krize

Tri godine nakon bankrota američke investicione banke "Liman braders", svetski finansijski sistem je ponovo na putu da zapadne u još jednu veliku krizu, a u opasnosti su oporavak globalne privrede i buduće uređenje Evrope, navodi se u analizi agencije Rojters.

Svetu preti novi ekonomski kolaps
 

Sve su glasniji pozivi finansijskim liderima najvećih svetskih privreda, koji se krajem ove radne nedelje sastaju radi odluke o preduzimanju odlučnijih mera za razrešenje krize, pri čemu pomoć ne bi bila u tolikom obimu kao paket od jednog biliona dolara iz marta 2009, ali ipak jednako značajna kad je reč o merama.

Glavni izazov je da se izbegne da državna dužnička kriza sa epicentrom u Grčkoj preraste u pravu bankarsku krizu, i to će biti centralna tema razgovora sastanka Grupe 20 najrazvijenijih svetskih privreda i onih sa brzim rastom u četvrtak i petak, 22. i 23. septembra, u Vašingtonu.

Takva kriza bi mogla da zahvati i druge prezadužene evropske države, što bi rezultiralo nekontrolisanim bankrotima i ponovo bacilo taj region i svet u celini u ekonomsku i finansijsku krizu, smatraju analitičari Rojtersa.

"Ušli smo u opasnu novu fazu krize. Da bismo iz nje isplovili, potreban nam je snažan politički vetar u čitavom svetu, liderstvo a ne balansiranje na ivici.". izjavila je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Kretanja na berzi dramatično se prate
 

Političke prepreke rešenju krize su i dalje značajne, ali ako bar delove programa za rešenje krize odobre ministri finansija i guverneri centralnih banaka država G20, a njihove vlade nastave da ih primenjuju, stručnjaci ističu da bi turbulencije na tržištu trebalo da popuste.

Pogoršanje krize podstiču dva faktora: političko neslaganje unutar Evrope oko toga u kojoj meri treba podržati prezadužene članice evrozone, koje primenjuju oštre mere štednje, kao i ranjivost evropskog bankarskog sistema, posebno u Francuskoj, gde banke poseduju 671,6 milijardi evra vredne obveznice članica evrozone sa visokim javnim dugom.

Ta dva faktora podstiču jedan drugog i čine začarani krug, upozoravaju ekonomisti. Da bi se to prekinulo, preduzimaju se, između ostalog, sledeće mere: sve više centralnih banaka u svetu olabavljuju monetarnu politiku, evropski ministri finansija razmatraju povećanje obima 440 milijardi evra vrednog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, a vlade postižu napredak, iako spor, na sniženju budžetskog deficita.

Poslednji sastojak plana za rešenje krize čini politička rešenost za sprovođenje paketa mera.

"Alternativu čini politička paraliza, koju trenutno vidimo u mnogim zemljama i koja bi mogla da rezultira značajnim rizicima na duže staze. To predstavlja veliki razlog za zabrinutost", upozorio je stručnjak Esvar Prasad.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.09.2011. 21:39
Супер ,јупиии ,КРИЗААА , ето нама начина да ојачамо ,како рече деда Цветко.
Ponedeljak 19.09.2011. 21:44
Грчка и остале европске државе које немају извозни суфицит трошиле су паре на државним службеницима и осталим трабантима. То се покривало разним позајмицама и безпроватним средствима из ЕУ зоне али сада нема више трошења без покрића!!! Њемачка користи кризу да ојача позиције и као економски газда Европе хоће да наметне потпуну контролу финансиску над Европом. Нормално то би било туторство Њемачке и то не желе остале државе чланице ЕУ да им се контреолише све од стране Њемачке!
Utorak 20.09.2011. 01:16
ZA MENE NISTA NOVO JA KRIZIRAM OD KAKO SAM RODJEN VAZNO DA MI NIKO NE DIRA KONTISE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online