Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.09.2011.
13:28
Vestionline A

Kina spasava EU i evro?

Kina će nastaviti sa investicijama u evropske zemlje koje su zapale u krizu, najavio je premijer ove zemlje Ven Žibao. Nakon Grčke i Španije, Kina će izgleda finansijski pomoći Italiji. Ova vest je dovelo do skoka vrednosti akcija na berzama, jer su ublažena strahovanja investitora da će dužnička kriza zahvatiti i treću po veličini evropsku ekonomiju.

Nastavljamo sa investicijama, tvrdi premijer Kine
 

Strani mediji prenose nadu italijanske vlade da će Peking, tačnije velike količine gotovog novca kojima raspolaže, spasiti Italiju od krize kupovinom izvesne količine italijanskih obveznica i investiranjem u strateške kompanije.
 

Povodom ovoga, AFP je podsetio na finansijsku moć Kine odnosno da ova zemlja sa rezervama gotovog novca od oko tri hiljade milijardi dolara predstavlja najvećeg kreditora na svetu. Da podsetimo, početkom godine je Kina pretekla i Japan u ekonomiji.

Kina ostvaruje godišnju privrednu ekspanziju po stopi od oko osam odsto. Sa druge strane ima itekako veliki interes da pomogne zemljama koje su zapale u dužničku krizu i tako "spase" evropsko tržište. Naime, Kina se sve više probija na evropska tržišta i ima velika potraživanja u evrima tako da je svesna da bi ekonomska kriza u Evropi mogla da destabilizuje njenu izvozno orijentisanu privredu.

“Nastavićemo sa investicijama u evrozonu, čak ćemo ih i povećati“, rekao je premijer Kine Ven Žibao u uvodnom govoru na otvaranju letnje sednice Svetskog ekonomskog foruma.

Zauzvrat Žibao već neko vreme traži od Evropske unije i Amerike pun ekonomski status Kine na svetskom tržištu, tačnije tehničke oznake koje bi otklonile izvesna ograničenja kineskom izvozu i investicijama Evropi.

Da podsetimo, ovo nije jedina "spasilačka misija" Kine u bliskoj prošlosti. U julu prošle godine, otkupila je grčke obveznice, u januaru je kupila španske, a u junu Mađarske. Takođe, Kina je postala i najvažniji kreditor Sjedinjenih Država, što joj omogućava da vrši prilično veliki pritisak u bilateralnim razgovorima - smatraju eksperti za međunarodne valute.

Kina nedavno kreditirala i Srbiju

Vlada Kine je u julu odobrila Srbiji povlašćeni kredit od 300 miliona dolara za izgradnju Termoelektrane "Kostolac", nakon dvodnevne posete kineske delegacije Beogradu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 20:33
Кина дреши кесу!.. Сад ће наше јуноше да закреште: Кина нема алтернативу, Кина нема алтернативу! Кинези улазе у моду; сада ће наше силиконке к'о нездраве да навале на искошавање очију. Што се мене тиче: Добро нам дошли драги пријатељи из далека!
Sreda 14.09.2011. 19:10
ljigavi Berluskoni samo gleda da se zavuce tamo gde su pare,ali ne rade ovo dzaba Kinezi polako samo,nebi me cudilo da vremenom zabari postanu Kineska kolonija.Puce im EU puce euro,a nasi hoce u EU,eh zuti zuti svira truba pocinak za Vas dosao je kraj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online