Sreda 14.09.2011.
13:28
Vestionline

Kina spasava EU i evro?

Nastavljamo sa investicijama, tvrdi premijer Kine
 

Strani mediji prenose nadu italijanske vlade da će Peking, tačnije velike količine gotovog novca kojima raspolaže, spasiti Italiju od krize kupovinom izvesne količine italijanskih obveznica i investiranjem u strateške kompanije.
 

Povodom ovoga, AFP je podsetio na finansijsku moć Kine odnosno da ova zemlja sa rezervama gotovog novca od oko tri hiljade milijardi dolara predstavlja najvećeg kreditora na svetu. Da podsetimo, početkom godine je Kina pretekla i Japan u ekonomiji.

Kina ostvaruje godišnju privrednu ekspanziju po stopi od oko osam odsto. Sa druge strane ima itekako veliki interes da pomogne zemljama koje su zapale u dužničku krizu i tako "spase" evropsko tržište. Naime, Kina se sve više probija na evropska tržišta i ima velika potraživanja u evrima tako da je svesna da bi ekonomska kriza u Evropi mogla da destabilizuje njenu izvozno orijentisanu privredu.

“Nastavićemo sa investicijama u evrozonu, čak ćemo ih i povećati“, rekao je premijer Kine Ven Žibao u uvodnom govoru na otvaranju letnje sednice Svetskog ekonomskog foruma.

Zauzvrat Žibao već neko vreme traži od Evropske unije i Amerike pun ekonomski status Kine na svetskom tržištu, tačnije tehničke oznake koje bi otklonile izvesna ograničenja kineskom izvozu i investicijama Evropi.

Da podsetimo, ovo nije jedina "spasilačka misija" Kine u bliskoj prošlosti. U julu prošle godine, otkupila je grčke obveznice, u januaru je kupila španske, a u junu Mađarske. Takođe, Kina je postala i najvažniji kreditor Sjedinjenih Država, što joj omogućava da vrši prilično veliki pritisak u bilateralnim razgovorima - smatraju eksperti za međunarodne valute.

Kina nedavno kreditirala i Srbiju

Vlada Kine je u julu odobrila Srbiji povlašćeni kredit od 300 miliona dolara za izgradnju Termoelektrane "Kostolac", nakon dvodnevne posete kineske delegacije Beogradu.

2024 © - Vesti online