Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.07.2011.
16:29
Beta A

Srbiju bi pokosio novi talas krize

U Srbiji bi novi talas svetske ekonomske krize izazvao povećanje nezaposlenosti, poskupljenje kredita i otežan pristup kapitalu, ocenjuju ekonomisti.

Nova kriza bi imala dramatične posledice na srpsku privredu

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je agenciji Beta da je ekonomska situacija u svetu loša, ali i da je teško proceniti da li će se i u kojoj meri ispoljiti novom krizom.

"Sigurno je da ekonomska neizvesnost ne odgovara dinamičnom oporavku svetske privrede od poslednje krize iz 2008. godine, pa će se preduzimati skromni ekonomski koraci i osetljiviji finansijski tokovi", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko SAD povećaju granice za zaduživanja i Evropa nastavi da pomaže Grčkoj i drugim zemljama u krizi onda možemo da se nadamo "dobrom scenariju".

"U suprotnom, kriza može da eksplodira već u avgustu", dodao je Vučković.

On je kazao da bi Srbija u tom slučaju možda mogla da ublaži efekte krize i "ono što bi bilo dobro je da ne ponavljamo greške od pre tri godine".

"Moramo da brinemo o javnim rashodima i budžetskom deficitu", istakao je Vučković i dodao da novi programi ekonomske politike moraju biti fiskalno neutralni kako ne bi došlo do produbljivanja budzetskog deficita.

On je naveo da bi moguća ekonomska kriza verovatno uticala na slabljenje dinara.

"Investitori će, u slučaju nove krize, gledati kako da prežive na kratak rok i onda ne možemo očekivati investicije", rekao je Vukčević.

On je istakao da ne treba očekivati veliko povlačenje kapitala iz Srbije, ali će do njega svakako doći u slučaju da se dogodi nova ekonomska kriza.

Siva ekonomija i loš standard

Ekonomista Centra za novu politiku Goran Nikolić je ocenio da je ekonomska situacija u Srbiji loša, ali da još uvek nije realno govoriti o novoj krizi.

"Ono o čemu treba razmišljati su efekti podizanja obveznica iz evropskih zemalja. Srbija će biti pogođena time što ima blizu šest odsto prinos od italijanskih obveznica, isto tako od španskih i grčkih", naveo je on.

Prema rečima Nikolića, ako do krize dođe ona će se odraziti na Srbiju manjim prilivom novca preko banaka koje imaju centrale u inostranstvu.

"Investitori će imati manje mogućnosti da investiraju, a manja će biti uvozna tražnja", dodao je on.

Kako je istakao, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji je u prvom kvartalu ove godine preko tri odsto, ali je promet trgovine na malo u snažnom padu i to je pokazatelj rasta sive ekonomije i lošeg standarda.

"Nezaposlenost je dostigla 22,2 odsto, a inflacija će biti jednocifrena, ali duplo veća nego što je Narodna banka obećala, odnosno umesto 4,5 odsto biće oko devet odsto", istakao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 16:47
Нови? А и овај у ком смо још увек је све гори и гори! Тако да не знам кад ће стићи тај нови да нас покоси, ал верујем да га нећемо ни осетити јер ћемо већ бити упропашћени начисто.
Utorak 26.07.2011. 17:21
Srbiju i danas kosi prethodni talas,zbog losih mera vlade!!! Zar ne vidite gde nam je inflacija,dinar je sve slabiji ponovo!?? Bruto domaci proizvod je smesan,realno,jer kada se zna koliko potencijal ima Srbija u poljoprivredi rudarstvu i da ne nabrajam ostale privredne grane,nas BDP je ravan nuli!!!
Sreda 10.08.2011. 11:35
Mi smo vec pokoseni,za to se pobrinula vazalska mafija sa "pedro de la guzi"na celu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online