Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 22.07.2011.
14:39
Dnevnik A

Vojvodina će bankrotirati zbog Srbije

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ištvan Pastor upozorio je da zbog zakidanja Vojvodine u prenosu novca iz kase Republike Srbije u pokrajinsku kasu, APV nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema izvođačima radova, zbog čega preti kolaps kompletne vojvođanske privrede.

Ištvan Pastor
 

U izjavi za "Dnevnik" Pastor je rekao da je situacija u Pokrajini alarmantna jer je za prvih šest meseci vojvođanskom budžetu preneta svega desetina predviđenih para pa dugovi građevinskoj operativi koju je angažovao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja samo u ovoj godini premašuju 3,5 milijarde dinara.


- Cifre su poražavajuće i kad bi zbog slabog učinka političari plakali, u Vojvodini bi se odavno naricalo. Tolika buka bi morala da bude zbog alarmantne situacije u pokrajinskoj kasi u koju je u od planiranih 10,2 milijardi za investicije u ovoj godini, za prvih šest meseci realizovana svega 1,4 milijarda - istakao je Pastor.


On je dodao da je od toga iz republičke kase stiglo svega oko milijardu, dok je ostatak prenet iz prošlogodišnjeg budžeta Vojvodine, tako da je tako za prvih šest meseci realizovano svega 15 odsto planiranih para.


Ukazao je i na to da je plan od oko deset milijardi za investicije bio "i realan i odgovoran i zasnovan na Ustavu Srbije, ali i usaglašen s republičkom Vladom prilikom usvajanja državnog budžeta".


Po njegovim rečima, zakidanje vojvođanske kase dešava se kontinuirano u poslednjih nekoliko godina, ali ove godine je toliko drastično da preti lančani bankrot u vojvođanskoj privredi, pošto Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja više nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema izvođačima radova na investicijama širom Vojvodine.


Dug izvođačima samo u ovoj godini premašio 3,5 milijarde dinara, a nekim izvođačima se duguje i po trista miliona, zbog čega više nisu u mogućnosti da posluju, niti da izmiruju obaveze prema povezanim preduzećima, upozorio je Pastor.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 15:13
Ma nemoj molim te,pa ti brisi za Madarsku dukelo jedna madarska.Tamo nije kriza.Srbija je Vofvodina nije Madarska.mamicu vam petokolonasku.
Petak 22.07.2011. 18:38
Pa ako su tako pametni, valjda su trebali kod svoga druga Tadića da obezbede transfer sredstava pa onda na bazi predugovora da angažuju izvođače. Oni su agitovali za Tadića i žuti kukolj po Vojvodini, tu je i napravljena najveća Tadićeva prednost na izborima. U Novom Sadu su završili ono što su radikali bili pri završetku izgradnje, sada nemaju da okreče. Pričali bajke, most pa tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, obilaznice, Žeželjev most i čuda. Stiglo do pretnji sudom za komunalije i sečenje struje i gasa. Još nas čeka poskupljenje na jesen. Eto im Tadić, šta ima ljudima da objašnjavaju u kojem su sranju. Neka izađu na Skupštinu i kažu da su nas jednostavno lagali kao Dinkić za akcije.
Petak 22.07.2011. 20:12
Сами себе ће Срби изиграти, нико нас нетреба завађати...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online