Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 30.01.2014.
21:33
Beta A

Pastor: Ustav Srbije mora da se menja

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je večeras u Novom Sadu da Ustav Srbije mora da se menja, pošto sputava razvoj Srbije i jer Vojvodinu ne tretira kao suštinsku autonomiju.

Ustav ne bi trebalo da sputava razvoj društva: Ištvan Pastor

"Neophodno je da se Ustav menja jer on mora da odrazi maksimalno široki konsenzus u srpskom društvu, da omogući razvoj društva, a ne da ga sputava kao što ga ovaj (ustav) sputava", rekao je Pastor na tribini nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Po njegovim rečima, položaj Vojvodine se u novom tekstu Ustava mora izgraditi na potpuno novim principima, a ne na "neprestanom i apsurdnom strahu" od Vojvodine. Pastor je ocenio da pitanje revidiranja Ustava mora doći na dnevni
red u narednom četvorogodišnjem periodu.

On je naveo da je Ustav Srbije donet za dnevno-političke potrebe i podsetio da nije bilo široke javne rasprave, niti je dat odgovor na pitanje kakva se država želi.

"Ustav je donet zbog preambule, što je bio poslednji, davljenički pokušaj da se spreči jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pri čemu je za to prošao voz još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ta preambula je zapravo bila melem na nečistu savest", rekao je Pastor.

Po njegovim rečima, Ustav iz 2006. godine je donet na bazi dogovora tadašnjih "moćnika": predsednika Srbije i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića, lidera radikala Tomislava Nikolića i premijera Srbije i predsednika DSS Vojislava Koštunice.

Pastor je ocenio da evro-integracija Srbije može pomoći da se u javni diskurs nametne približavanje evropskim civilizacijskim vrednostima, te tako i pitanja autonomije Vojvodine.

"To jeste naše unutrašnje pitanje. Ali, u zemlji koja se želi približavati EU, svako pitanje je istovremeno i unutrašsnje i internacionalno. Međutim, umesto nas niko ova pitanja neće moći da reši. Moramo da tražimo odgovore unutar Srbije, uprkos činjenici da je i dalje na sceni metod zastrašivanja, da o Vojvodini ne sme da se
govori", ukazao je Pastor.

Upitao je kako je moguće da postoji strah od Vojvodine, kada u toj pokrajini živi 70 odsto Srba, a pokrajina je u državi koja se zove Srbija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 21:38
NE promeni ustava ! netce madjar da mi kroji ustav ono nije madjarska !!!! ako ti nije dobro idi u madjarsku ti i ovako imas dvojno drzavljanstvo !!! ni meni nije ovde dobro ali ja nemam rezervnu otadzbinu pa jos i ti da mi krojis kapu da mi bude jos gore ...
Četvrtak 30.01.2014. 21:40
Honved je to kao i vecina njih.nikada zaboraviti raciju, a oni bi bili kadri i da je ponove samo da im se jos jedared pruzi prilika.
Četvrtak 30.01.2014. 21:47
Zamislite jednog Meksikanca u Americi da traži da se promjeni ustav ! Pa ovakva sranja su dopuštena samo u Srbiji ! U Hrvatskoj lome dvojezične table, a da Pupovac zatraži da se mijenja hrvatski ustav, bio bi linčovan ! Nije ni čudo da nas svak ...onaj, ko god stigne !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online