Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.07.2011.
06:44
Press A

Rusi preporodili NIS

Ruski “Gasprom“ je za manje od tri godine Naftnu industriju Srbije od gubitaša pretvorio u profitabilnu kompaniju, piše “Pres“. Velike strane kompanije rukovode našim preduzećima kada ih kupe mnogo bolje nego država.

Iz minusa u plus: Rusi preporodili NIS

Primer NIS-a poslednji je u nizu gde je od gubitaša našravljeno profitabilno i perspektivno preduzeće, a slično je bilo i sa “Ju-Es stilom", kao i sa “Merimom" kada ju je preuzeo “Henkel".


U Srbiji posluje 590 javnih preduzeća, koja imaju minus od čak četiri milijarde evra, dok samo desetak posluje u plusu. S druge strane, Naftna industrija Srbije je za manje od tri godine posle prodaje ruskom “Gaspromnjeftu" ostvarila dobit od 16 milijardi dinara, iako je firma bila u debelom minusu kada je preuzeta.


Kako je “Presu“ rečeno u NIS-u, ta kompanija postala je profitabilna zahvaljujući povećanju ukupne efikasnosti i smanjenju troškova, primeni nove organizacione strukture, tehnologija, naročito u oblasti istraživanja, kao i sopstvenoj proizvodnji goriva evro 5 standarda.


Kako navode upućeni, jedan od prvih poteza novog vlasnika iz Rusije bila je smena direktora koji su kompaniju gurali u gubitke. Doveden je novi internacionalni menadžment. U top-menadžmentu kompanije danas je samo jedan Srbin.


Međutim, tu se nije stalo, pa je rukovodstvo krenulo i u preraspodelu nižih kadrova. Mnogi koji su bili zaposleni u preglomaznoj administraciji prebačeni su na druga radna mesta. Takođe, u firmi je uvedena veoma čvrsta unutrašnja kontrola, koja je vrlo brzo otkrila malverzacije na benzinskim stanicama.


Zbog svega navedenog, ne čudi što je NIS za nepune tri godine iz minusa prešao u veliki plus, a kako je najavljeno, poslovni rezultati za 2011. biće još bolji.


Svetske multikompanije recept za uspeh


Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da su u Srbiji uspešne privatizacije bile one u kojima su velike multikompanije kupovale firme iz svog sektora.


Na primer, “Filip Moris" je kupio fabriku cigareta u Srbiji sa jasnim ciljem da je tržišno, tehnološki i finansijski postavi. To se desilo i sa “Merimom" kada ju je kupio “Henkel", “Ju-Es stilom" i železarom “Sartid", ali i drugim sličnim firmama, objašnjava Kovačević.


Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da strane kompanije od gubitaša vrlo brzo naprave uspešnu firmu uz pomoć stručnog menadžmenta.


U tim kompanijama se ne zapošljavaju partijski kadrovi. U korenu se seku lopovluci svojstveni našim državnim preduzećima, počevši od najviših pozicija, zaključno sa komercijalistima na terenu. Uvode se efikasnija pravila i posrnula firma ubrzo dobija svežu finansijsku injekciju i to po uslovima koje nije mogla dobiti država. Jer, iza multinacionalnih firmi stoje svetski poznati brendovi, pa im banke nude najpovoljnije uslove, pojašnjava Stevanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 08:15
Ja bi ustvari celu Srbiju dao na upravljanje Rusima , komplet i politiku , sve u parlamentu bi nabio na voz za stoku pa jih poslo za Jakutsk , pa neka iz Moskve upravljaju Srbijom i verujem da bi bila Srbija onda puno uspesnija i ponosnija drzava nego sa ovim lopovima sto sad vode
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online