Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.08.2014.
05:39
Lj. Ivanović - Vesti A

Istraga o NIS je politički šou

Specijalni istražni tim policije za istragu prodaje Naftne Industrije Srbije koji je formirao ministar Nebojša Stefanović upleo se u posao koji će teško moći da raščisti, jer je aranžman pokriven međudržavnim ugovorom koji je skoro neraskidiv. Da je reč o političkoj predstavi ubeđen je bivši predsednik Srbije Boris Tadić, inače potpisnik ovog sporazuma.

Foto: Ilustracija
 

On smatra da istraga privatizacije NIS može dovesti u pitanje odnose sa Moskvom, pošto se optužuju državni vrh Rusije i Gaspromnjeft.
 

Zašto ćuti tužilac?

Prema rečima advokata Slobodana Beljanskog, teško je utvrditi kakve bi bile pravne posledice, jer, istina je da se u nekim situacijama može tražiti poništaj ugovora, ali je to znatno teže učiniti kada je reč o međunarodnom poslu. Za Beljanskog je mnogo zanimljivije pitanje zbog čega je policija formirala radnu grupu koja bi trebalo da utvrdi da li postoji krivična odgovornost.
- Takva inicijativa trebalo bi da potekne od tužilaštva, a da ono potom da zadatak policiji da rasvetli okolnosti pod kojima je prodaja izvršena. Do toga, međutim, nije došlo - ukazuje Beljanski.

- Problem je što ovaj, moguće samo medijski spektakl, lako može postati ozbiljan spoljnopolitički problem. Da NIS tada nije prodat, danas verovatno ne bi ni postojao, a šteta koju bismo imali samo od gubitka radnih mesta, prevazilazila bi štetu koju imamo od onih delova ugovora koji nisu najpovoljniji za Srbiju - kaže Tadić.


Kad je reč o elementima koji su štetni za srpsku stranu, organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da je već u samom naftno-gasnom aranžmanu Srbije i Rusije dogovorena većina detalja koji su označeni kao sporni, poput cene za NIS, privilegovanog tretmana za poreze i rudnu rentu, odsustvo garancija u slučaju kašnjenja s realizacijom gasovoda Južni tok.


Podsetimo, NIS je procenjen na 2,2 milijarde dolara, a prodat za 400 miliona. U tih 400 miliona ušle su rafinerije, maloprodajni lanci, ali i prava eksploatacije nafte iz Vojvodine, te koncesija u Angoli koja je godišnje donosila čistih 200 miliona dolara dobiti.

Veća šteta nego korist: Boris Tadić, bivši predsednik Srbije
 

Transparentnost Srbija navodi da se na osnovu prethodnih iskustava može pretpostaviti da bi utvrđivanje bilo čije krivične odgovornosti bilo veoma teško, osim ako postoje dokazi o podmićivanju.


- Pravna forma je zadovoljena time što su ovi aranžmani zaključeni kroz međudržavni sporazum koji je ratifikovala Skupština i koji je po snazi iznad svih domaćih zakona koji su pritom prekršeni, na primer o privatizaciji, a Ustavni sud nije prihvatio svojevremenu inicijativu LDP za ispitivanje ustavnosti tog sporazuma - podseća Transparentnost Srbija.
 

Gaspromnjeft: Istraga neočekivana

Prvi zamenik Gaspromnjefta Vadim Jakovljev izjavio je da je istraga privatizacije NIS "neočekivana za kompaniju i da će Gaspromnjeft oceniti uticaj istrage na uslove rada u zemlji, koje je smatrala povoljnim". Dnevnik Komersant podseća da je Srbija u atmosferi naglog pogoršanja odnosa Rusije i EU ponovo postavila pitanje jeftine prodaje NIS-a. Kao mogući razlog za to list navodi želju Beograda da dobije više prihoda od NIS, ili manevar Srbije u atmosferi konflikta Moskve i Brisela.

Sumnju u zakonitost ugovora o prodaji NIS imao je svojevremeno i Savet za borbu protiv korupcije, koji je Vladi tada prosledio upozorenje da prirodna bogatstva ne smeju da budu predmet privatizacije.


- Zaprepastilo me je to što su ugovorom o prodaji NIS-a bila obuhvaćena i naftna polja, prirodno bogatstvo koje se po našim zakonima, pre svega po Zakonu o privatizaciji, ne sme prodati - kaže članica Saveta Jelisaveta Vasilić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.08.2014. 06:18
Hapsi samo hapsi bandu,ali osudi više nekog,sad je već smešno.
Četvrtak 14.08.2014. 06:21
Шта си се уплашио Тадићу?
Četvrtak 14.08.2014. 07:08
400 miliona nije cela prica. Rusi su prihvatili da uloze sredstva u neophodne investicije da se proizvodnja odrzi i prosiri, sto je zajedno vise nego duplo. Jos uvek u pola cene, ali ipak ne petina..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online