Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.05.2011.
14:53
N. S. P. A

Za Srbe i hrana postaje luksuz

Inflacija u Srbiji najveća je na Balkanu, a posledica njenog rasta, priznao je to i Dejan Šoškić, guverner Narodne banke, jeste vrtoglav rast cena hrane. Guverner je takođe priznao da u Srbiji ne postoji zdrave konkurencije na tržištu proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda.

Novčanik sve tanji: Iz meseca u mesec sve više siromašnih

Stalna poskupljenja osnovnih životnih namirnica dovela su mnoge građane do prosjačkog štapa, a da je siromašnih sve više ukazuje i ministar Rasim Ljajić.


- Od 9,9 odsto povećanja inflacije za godinu dana 90 odsto se odnosi na rast cena hrane - rekao je Šokić.
 

Prema njegovim rečima, to je jednim delom posledica rasta cena hrane na svetskom tržištu, ali je impuls cenama na tržištu u Srbiji dalo to što ne postoji zdrava konkurencija u pojedinim delovima tržišta proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda, a krive su i neadekvatne mere zaštite domaćeg tržišta, subvencije i intervencije iz Robnih rezervi.
 

Profesor Slobodan Komazec u izjavi za "Vesti" kaže da da je zbog zapostavljanja poljoprivredne proizvodnje hrana u Srbija veoma skupa.
 

Sreća za Telekom


- Neuspešna privatizacija Telekoma je prava sreća jer je Srbija sačuvala nacionalno dobro. Za šest do sedam godina moguće je da se kroz profit zaradi suma novca koju su nudili Austrijanci - kaže Komazec.

 

 

- Cene hrane guraju inflaciju, ali i poskupljenja energenata, naročito struje. Takođe, proizvodnja stagnira ili opada, a troškovi poslovanja rastu - kaže Komazec.
 

Iako Šoškić kaže da se Vlada obavezala da će ove godine kontrolisane cene (cene gasa, struje) maksimalno da rastu devet odsto, to će u stvarnosti biti teško ostvarivo.
Jer s aprilskim poskupljenjem struje one su već porasle 8,4 odsto. Dakle, Vlada je , priznaje i guverner, praktično već iskoristila mogućnost podizanja kontrolisanih cena.
 

Komazec smatra da će cene koje kontroliše Vlada da rastu čak do 15 odsto. Sličnog mišljenja su u i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda koji su u najnovijem aprilskom izveštaju zaključili da će Srbija ove godine imati najveću inflaciju u regionu zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 20:43
Kad god sam procitao ista o ovom sabanu soskicu i NBSu oni NIKAD nisu uspeli ni PRIBLIZNO da odrze neke "targete" sto inflacione, sto kursne ma NISTA!..i takvi ti vode najvazniju ekonomsku instituciju...najinteresantnija je prica o poljoprivredi i proizvodnji, nikakve inicijative nisu preduzeli da bi stimulisali te grane koje toliko znace a sad ih nije stid pricati kako su neuspesne i kako zbog njih stopa inflacije raste ovako brzo....sta reci??? pobiti govna i gotova stvar
Četvrtak 26.05.2011. 10:23
od dvehiljadite
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online