Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.04.2011.
06:52
Vestionline A

Srbija dobila kredit za siromašne

Bord direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 100 miliona dolara za pomoć siromašnim porodicama. Kako je saopštila Svetska banka, tim programom se za četvrtinu povećava broj domaćinstava sa niskim prihodima koja dobiju pomoć, dok će se ukupan iznos te pomoći za siromašne porodice sa više od tri člana - utrostručiti.

Istim planom se drži pod kontrolom sektor plata u državnom sektoru, penzioni sistem čini održivijim, a uvode se reforme u sistemu javnih troškova i upravljanja dugovima.

Pomoć za najugroženije

Jedna od glavnih tačaka ove operacije je podrška usvajanju novog zakona o socijalnoj pomoći, koji bi omogućio povećanje iznosa takozvanog materijalnog obezbeđenja porodice.

Te zakonske promene omogućiće da pravo na pomoć ima šest članova iste porodice, umesto dosadašnjih pet.

Korišćenje prava na materijalno obezbeđenje porodice biće prošireno u seoskim oblastima, tako što će ublažiti kriterijume koji se odnose na posedovanje zemlje. To znači da će sa pola hektara na hektar biti povećan uslov za porodice u kojima nijedan član nije sposoban da radi.

Određene ugrožene grupe, kao porodice u kojima niko ne može da radi ili porodice sa jednim roditeljem, dobiće pravo na 20 odsto veće materijalno obezbeđenje.

Neophodnost da se zaštite siromašni i ugroženi dodatno se povećala kao rezultat ekonomske krize. Broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva povećan je u 2009. godini za 60.000, a rizici od ponovnog siromašenja u Srbiji su i dalje visoki , ocenio je Lup Brefort, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu.

Istim programom Svetske banke, učešće plata u javnom sektoru Srbije treba da se smanji sa 10 na osam procenata bruto domaćeg proizvoda i to tako što će se unaprediti javna administracija.

Troškovi na penzije, koji su najveća pojedinačna stavka potrošnje u Srbiji, drugi su po veličini u Evropi i centralnoj Aziji, gde su troškovi penzija, inače, visoki.

Reforme u sektoru obrazovanja i zdravstva, uključujući korake ka određivanju plata na osnovu produktivnosti, doprineće porastu produktivnosti javnog sektora, ocenila je Mariina Ves, vodeći ekonomista Svetske banke.

Pored toga, ovom operacijom se podržava napor Srbije da uspostavi sveobuhvatnu bazu podataka o javnom dugu, navodi se u saopštenju Svetske banke.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2011. 16:46
kako bi bilo da vi taj kredit odmah vratite nazad jer njega će vidjeti oni koji pljačkaju ovaj narod godinama a ne sirotinja(ona će ga vračati),a kao drugo ta svjetska banka je od nas i napravila sirotinju .zato odmah vratite ne uzimajte jel ovo nije ni socijalni ni humani čin več još jedna pljačka u nizu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online