Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.04.2011.
20:15
Beta A

Island odbio da Britaniji vrati dug

Glasači na Islandu odbili su danas vladin predlog da otplate Britaniji i Holandiji pet milijardi dolara ušteđevine građana tih zemalja propale onlajn banke Ajs-sejv (Icesave), pokazali su rezultati referenduma.

Građani islanda neće da plaćaju dugove koje su napravili bogati bankari

Sa oko 90 procenata obrađenih glasova, rezultati pokazuju da se 59,1 odsto glasača izjasnilo za odgovor "ne", prema 40,9 koji su se opredelili za "da". Rezultati pokazuju nevoljnost Islanđana da plate za neuspeh bankara, što komplikuje oporavak zemlje posle ekonomskog kraha iz 2008. godine.

Premijerka Johana Sigurdardotir rekla je da su rezultati razočaravajući, ali da će ona pokušati da spreči politički i ekonomski haos koji može da proistekne iz takve odluke. Ona je i dodala da će otplata sada biti odlučena pred Evropskim trgovinskim sudom što bi moglo da rezultira oštrijim ulovima za Island nego što su bili predloženi na današnjem referendumu.

Britanija i Holandija su najavile da će se boriti da im se vrati njihov novac. Holandski ministar finansija Jan Kis Jager rekao je da rezultati referenduma "nisu dobri za Island, ali ni za Holandiju".

"Vreme za pregovore je prošlo", rekao je Jager i dodao: "Island i dalje ima obavezu da nam plati. Ovo je sada slučaj za sud".

Britanski ministar finansija Deni Aleksander rekao je da je razočaran što su "građani Islanda odbili ono što je bilo dogovoreno - poravnanje". Aleksander je rekao za BBC: "Mi imamo obavezu da dobijemo taj novac nazad, i nastavićemo sa naporima dok to ne postignemo".

Island, mala zemlja u severnom Atlantiku sa 320.000 stanovnika, prešla je put od ekonomskog čuda do finansijske propasti preko noći. Glavne banke u zemlji propale su za manje od nedelju dana u oktobru 2008, valuta kruna je devalvirala, a vlada Islanda je oborena u protestima.

Oko 340.000 britanskih i holandskih štediša položilo je više od pet milijardi dolara na račun Ajs-sejv banke koja je nudila visoke kamate. Posle propasti Ajs-sejva, Britanska i Holandska vlada pozajmile su novac da bi namirile svoje građane, a zatim su se obratile Islandu za naknadu štete. Nesporazum oko namirenja duga doveo je i do pretnji Britanije i Holandije da će blokirati kandidaturu Islanda za ulazak u EU dok se situacija ne reši.

Zbog nerešenog pitanja i kredit Svetskog monetarnog fonda za Island u vrednosti od 4, 6 milijardi dolara suspendovan je privremeno.

Islanđani su velikom većinom, već jednom odbili predloženo poravnanje na referendumu prošle godine, ali se vlada te zemlje nadala da će ovaj put građani prihvatiti nešto povoljnije uslove koji su dogovoreni. Novi dogovor je postignut prošlog decembra posle dugih pregovora tri zemlje, a u januaru ga je odobrio islandski parlament.

Ipak predsednik Olafur Ragnar Grison stavio je veto, zbog velikog nezadovoljstva javnosti. Mnogi Islanđani ne osećaju se obaveznim da plate za greške bankarske elite koja je poslovala u raznim aranžmanima širom sveta čitavu deceniju pre nego što je propala. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2011. 20:41
Ne treba da im daju ništa, kao što oni nisu davali njima dok im je išlo dobro. Staro je pravilo "iza svake prevare krije se gramzivost prevarenog". Bilo im malo kamate kod kuće pa se igrali on lajn transfera. Mogu da se žale kod "Elita Internacional" iz Beograda.
Nedelja 10.04.2011. 21:47
neka traze od amerikanaca oni su nasadili evropljane sa njihovim akcijama. prodavali su evropskim bankama maglu upakovanu u akcije . da znate da mi je za engleze drago . ima boga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online