Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.03.2011.
17:14
B. Božin - Vesti A

"Otvoreno nebo" dovodi goste u Srbiju

Među 188 zemalja, koliko je prisutno ove godine na jednom od najvećih evropskih sajmova turizma - ITB u Berlinu - Srbija se našla u društvu sa Mađarskom, Rumunijom, Slovačkom, dakle, u kategoriji srednjoevropskog kontinentalnog turizma. Iako ne može da se takmiči sa zemljama koje imaju more, Srbija polako, ali sigurno profitira od svoje tranzitne uloge, sve poznatijih festivala, gradskih tura, seoskog turizma, Dunava...

IMAMO DA PONUDIMO VIŠE OD SUVENIRA: Sa štanda Srbije
 


Ivana Milatović iz Turističke organizacije Beograda kaže da vikend u glavnom gradu postaje sve popularniji, zahvaljujući tome što je sve veći broj avio-kompanija, naročito onih niskotarifnih, koje dovode prave turiste.

Ivana Milatović

- Od prošle godine mađarski Viz Er leti iz Dortmunda , a u aprilu startuje i iz Memingena. Flaj Niki preko Beča, zajedno sa Er Berlinom pokriva osam gradova, pored Jata i Lufthanze kao nacionalnih kompanija.

To su stvari koje nama olakšavaju promociju, jer vikend u Beogradu postaje konkurentan sa drugim evropskim gradovima.
 

Najčešći su, međutim, još gosti iz regiona: Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Bosanci, a onda dolaze Nemci, Englezi i Italijani.

Njih najviše privlače Egzit, trubači u Guči, Nišvil i Festival piva u Beogradu, kao i koncerti svetskih zvezda, ATP turnir u tenisu, beogradski maraton...

Problem smeštajnih kapaciteta iz ranijih godina je u međuvremenu prevaziđen izgradnjom novih hotela, pre svega u Beogradu i Novom Sadu.

Branko Rondović, direktor Turističke organizacije Novog Sada, kaže da je Egzit nesumnjivo njihov najbolji turistički proizvod, ali da postoji još festivala u ovom gradu, koji bi mogli da prerastu u masovne manifestacije.
 

Nataša Pavlović i Branko Rondović
 

Jedna od tih šansi je i aktivni odmor i potencijal Dunava, koji je u Berlinu propagiran pod sloganom "Srbija-srce Dunava". Strancima je sve interesantnija biciklistička tura "Euro Velo 6", koja povezuje Atlantski okean i Crno More i ide celom dužinom Dunava.

Zadužen za Dunav: Vladimir Nojković

- U 2009. je 5.700 biciklista prošlo kroz područje Đerdapa - kaže Vladimir Nojković, predstavnik Dunavskog centra za kompetenciju, koji obuhvata šest dunavskih zemalja.


Zaboravite London, Pariz jer Beograd je kul, rekli su drugi o Srbiji. Zabava i provod, trubači i splavovi postaju sve popularniji kod stranaca, holivudski glumci su oduševljeni opuštenošću na srpskim geografskim koordinatama... Pa kad je već tako, ni tu priliku ne treba propustiti.
 

Statistika naša dika


U prošloj godini je registrovano oko 43.000 turista, što je za 17 odsto više nego 2009. godine, a broj prenoćišta je porastao za četiri odsto, rečeno je na konferenciji za novinare na ITB-u, na kojoj su učestvovali Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, Dejan Veselinov, direktor TO Beograda i Sonja Babić-Vejnović iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu Vojvodine.

 

Nemačkih turista je bilo više za osam odsto. Samo u prva dva meseca ove godine bilo je 52 odsto više turista, a broj prenoćišta je porastao za 23 odsto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 14:07
dobra vest
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online