Subota 12.03.2011.
17:14
B. Božin - Vesti

"Otvoreno nebo" dovodi goste u Srbiju

IMAMO DA PONUDIMO VIŠE OD SUVENIRA: Sa štanda Srbije
 


Ivana Milatović iz Turističke organizacije Beograda kaže da vikend u glavnom gradu postaje sve popularniji, zahvaljujući tome što je sve veći broj avio-kompanija, naročito onih niskotarifnih, koje dovode prave turiste.

Ivana Milatović

- Od prošle godine mađarski Viz Er leti iz Dortmunda , a u aprilu startuje i iz Memingena. Flaj Niki preko Beča, zajedno sa Er Berlinom pokriva osam gradova, pored Jata i Lufthanze kao nacionalnih kompanija.

To su stvari koje nama olakšavaju promociju, jer vikend u Beogradu postaje konkurentan sa drugim evropskim gradovima.
 

Najčešći su, međutim, još gosti iz regiona: Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Bosanci, a onda dolaze Nemci, Englezi i Italijani.

Njih najviše privlače Egzit, trubači u Guči, Nišvil i Festival piva u Beogradu, kao i koncerti svetskih zvezda, ATP turnir u tenisu, beogradski maraton...

Problem smeštajnih kapaciteta iz ranijih godina je u međuvremenu prevaziđen izgradnjom novih hotela, pre svega u Beogradu i Novom Sadu.

Branko Rondović, direktor Turističke organizacije Novog Sada, kaže da je Egzit nesumnjivo njihov najbolji turistički proizvod, ali da postoji još festivala u ovom gradu, koji bi mogli da prerastu u masovne manifestacije.
 

Nataša Pavlović i Branko Rondović
 

Jedna od tih šansi je i aktivni odmor i potencijal Dunava, koji je u Berlinu propagiran pod sloganom "Srbija-srce Dunava". Strancima je sve interesantnija biciklistička tura "Euro Velo 6", koja povezuje Atlantski okean i Crno More i ide celom dužinom Dunava.

Zadužen za Dunav: Vladimir Nojković

- U 2009. je 5.700 biciklista prošlo kroz područje Đerdapa - kaže Vladimir Nojković, predstavnik Dunavskog centra za kompetenciju, koji obuhvata šest dunavskih zemalja.


Zaboravite London, Pariz jer Beograd je kul, rekli su drugi o Srbiji. Zabava i provod, trubači i splavovi postaju sve popularniji kod stranaca, holivudski glumci su oduševljeni opuštenošću na srpskim geografskim koordinatama... Pa kad je već tako, ni tu priliku ne treba propustiti.
 

Statistika naša dika


U prošloj godini je registrovano oko 43.000 turista, što je za 17 odsto više nego 2009. godine, a broj prenoćišta je porastao za četiri odsto, rečeno je na konferenciji za novinare na ITB-u, na kojoj su učestvovali Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, Dejan Veselinov, direktor TO Beograda i Sonja Babić-Vejnović iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu Vojvodine.

 

Nemačkih turista je bilo više za osam odsto. Samo u prva dva meseca ove godine bilo je 52 odsto više turista, a broj prenoćišta je porastao za 23 odsto.

2024 © - Vesti online