Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.03.2017.
18:01
B. B. - E. V. A

Doživotna za rulet smrti

Pokrajinski sud u Berlinu izrekao je istorijsku presudu dvojici vinovnika ilegalnih auto-trka koje su imale smrtonosni ishod u centru Berlina! Hamdi H. (28) i Marvin N. (25) osuđeni su na doživotnu robiju zbog toga što su 1. februara prošle godine izazvali udes trkajući se i vozeći brzinom i do 170 kilometara na sat.

Tanjug
Hamdi H. posle izricanja presude

Pre nesreće, oni su u noćnoj trci projurili kroz 11 semafora, uglavnom na crveno, da bi u blizini poznate robne kuće KaDeVe Hamdi H. brzinom većom od 138 kilometara na sat usmrtio penzionera Mihaela V. (69), koji se svojim džipom iz sporedne ulice, na zeleno svetlo, uključivao u glavnu saobraćajnicu!

Ovom presudom sudija je izašao u susret zahtevima tužilaštva, ali presuda još nije pravosnažna jer su dvojica osuđenih mladića najavila žalbu.

Tužilac je tokom suđenja istakao da su dvojica optuženih, iako nisu hteli nikoga namerno da ubiju, prećutno prihvatili potencijalno smrtonosne posledice, budući da pri brzini od 160 do 170 kilometara na sat oni nisu bili u stanju da reaguju na ostale učesnike u saobraćaju.

Pravnici takvo ponašanje, kako je naveo tužilac, zovu "uslovna namera". S druge strane, advokati optuženih su za Hamdija H. tražili kaznu za ubistvo iz nehata, istakavši pritom bizaran argument da Hamdi "sigurno nije hteo da naudi svom omiljenom autu"!

Terazijski tunel prvi slučaj

Prvi slučaj "srpskog ruleta" dogodio se 1997. godine u Terazijskom tunelu kada je Spasoje Barišić iz Batajnice, vozeći porše brzinom od 192,4 kilometra na sat, izazvao nesreću u kojoj su trojica mladića poginula, dok su još trojica povređena. Barišić je osuđen na devet godina zatvora, a na suđenju je utvrđeno da je prilikom ulaska u Terazijski tunel izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u suprotnu traku i udario u mazdu i jugo 55. Poginuli su vozač mazde Nebojša Ćorić i Barišićevi saputnici i drugovi Nikola Suzić i Dragan Graovac. Teške povrede zadobili su vozač juga Vladica Živković i putnici u mazdi Đorđe Simić i Marko Krivokapić. U medijima su se tada pojavile informacije da se Barišić trkao sa drugim automobilom, ali je odbrana na suđenju to uporno negirala.

Za Marvina N. je traženo da se kazni zbog ugrožavanja javnog saobraćaja. Sin žrtve je, kao i mnogi drugi u sudnici, bio iznenađen presudom, a nemačkim medijima je rekao da ga ona ne raduje jer ne umanjuje tugu zbog gubitka oca.

Nemačka javnost uglavnom pozdravlja presudu u Berlinu, navodeći da je bilo "krajnje vreme da sudije konačno smognu hrabrosti da osude učesnike ilegalnih trka".

Naravno, ilegalne auto-trke nisu specijalitet samo Nemačke. Mnogo slučajeva, sličnih ovom u Berlinu, zabeleženo je i u Srbiji, gde se takva vrsta auto-trka u javnosti naziva "srpski rulet".

Šta je "srpski rulet"

*vožnja u kontrasmeru velikom brzinom
*iz poprečne ulice kroz crveno svetlo izaći na glavni put
*najatraktivnije lokacije u Beogradu za "srpski rulet" su Terazijski tunel, Kalemegdan i ulice poput Takovske, Vojislava Ilića ili Ustaničke
*vožnje se zakazuju uglavnom noću i vikendom
*poseban izazov su mostovi, tuneli i slabo obezbeđeni putevi pored reka

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da je "srpski rulet" popularan u Novom Sadu i Beogradu, ali i da se sve češće javlja i u ostalim srpskim gradovima.

- Bilo je slučajeva da su vozači ulazili u pogrešan smer na auto-putu, pa čak i kad su im trake fizički razdvojene! Poznat je i slučaj vožnje u kontrasmeru na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ipak, igra je izuzetno teško dokaziva pred sudom i teško ju je sankcionisati jer vozači nikada neće da priznaju - istakao je Okanović.


Novosadska verzija

Posebna verzija "srpskog ruleta" je takozvani novosadski rulet u kojem vozači u punoj brzini voze kontrasmerom kroz Beogradsku kapiju, kratak tunel koji iz Petrovaradina vodi ka Varadinskom mostu. Mada kratak, ovaj tunel se nalazi u blagoj krivini, zbog čega vozač ne može da vidi ko mu nailazi u susret.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online