Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 22.02.2011.
06:44
Blic A

Ugovor s Rusima, izgleda, samo na papiru

Od posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu oktobra 2009. do najavljenog martovskog dolaska premijera Vladimira Putina malo je od ugovorenih poslova između dve zemlje realizovano.

Ruka ruci, a u praksi ništa - Dmitrij Medvedev i Boris Tadić
 

NIS je, po oceni većine ekonomista, prodat u bescenje, a ruska ulaganja u ovu kompaniju se tek očekuju, još nije počela izgradnja gasovoda Južni tok, zajednička investicija u Banatski dvor sporo se realizuje, a 800 miliona dolara ruskog kredita još nije iskorišćeno.


Do sada je u NIS uloženo oko 210 miliona evra umesto 400 miliona, kako je stajalo u prvobitnom aneksu, mada postoje garancije ruske strane da će sve biti ispunjeno do 2012. Neobavezujući ugovori o Južnom toku i Banatskom dvoru ne samo da kasne, nego su u izvesnom smislu i neizvesni.

"Mi u Srbiji imamo nerealna očekivanja. Rusija je brutalna kapitalistička zemlja i ponaša se kao i SAD i kao sve druge savremene zemlje. Neće preterano da ulažu ako ne mogu da naprave novac. Ni Rusi neće ulagati, čak ni zbog činjenice da smo politički prijatelji. A, to da im budemo prijatelji smo debelo platili dajući NIS za nisku cenu. Takođe, poznato je da Rusi nisu baš “domaćinski” investitori. Ipak, bojazan da će i “Telekom” preko “Turksela”, čijim kapitalom raspolaže tajkun Mihail Fridman, otići u nesavesne ruske ruke nije baš opravdana. Tu će biti bar raspisan tender i pobediće onaj ko ponudi najviše novca. Pretpostavljam da onaj ko bude uložio toliki novac ima bar nameru da se domaćinski ponaša", kaže za “Blic” ekonomista Aleksandar Stevanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 08:41
"NIS je, po oceni većine ekonomista, prodat u bescenje", TA "VEĆINA" EKONOMSITA SU ONI KOJI OD TE PRODAJE NISU MOGLI DA PROFITIRAJU. Da su profitirali sasvim bi drugu priču pričali.
Utorak 22.02.2011. 07:46
Зашто ли се још не јављају еуфорични заљубљеници у Русију? Још јуче су били тако симпатични. Како ствари стоје, ти тај чувени гасовод нећемо видети. Р није РолсРојс!
Utorak 22.02.2011. 09:37
Ја овим неспособним издајницима не би дао ни динара. Тадић Јуда се доказао као слуга нациста са Запада, све што су му тражили он је остварио, остало је да им поклони Телеком и Косово, па онда може и на изборе које ће изгубити, а после избора да емигрира код код својих шефова које је задужио. Руси браћо, у Србији је марионетска комунистичко-фашистичка власт, која искључиво ради за својег газду окупатора, а од Руса хоће паре, и рекламу у Србији, да су они као добри са Путином и Русијом, и да нису слуге нациста.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online