Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.02.2011.
16:09
Beta A

Ljajić sa MMF-om dogovara plate i socijalu

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da pitanje povećanja plata u javnim službama mora da se reši sistematski, donošenjem zakona.

Rasim Ljajić

Ljajić je u razgovoru sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao da bi taj zakon za regulisanje zarada u javnom sektoru mogao da bude sveobuhvatan ili "krovni", piše u saopštenju Ministarstve rada i socijalne politike.

Kako je precizirao, jedan model je donošenje sveobuhvatnog zakona za sve javne službe, u kojem bi do pojedinosti bila regulisana visina zarada u svim granama javnog sektora. Drugo rešenje je, dodao je Ljajić, donošenje "krovnog zakona", na
osnovu kojeg bi, po istim pravilima, podzakonskim aktima bila regulisana visina zarada u svakoj delatnosti javnih službi ponaosob.

"Saradnja sa MMF-om uspešna"

 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović ocenili su u razgovoru sa misijom MMF-a da su do sada sve revizije kreditnog stend-baj aranžmana koji naša zemlja ima sa ovom finansijskom institucijom bile uspešne. Cvetković je upoznao predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji. On je istakao da su u toku pregovori sa predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, kao i da mogućnosti za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih moraju biti u skladu sa mogućnostima i dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom.

Ljajić je sa delegacijom MMF koju predvodi Albert Jeger, razgovarao o pripremi i donošenju novog zakona o socijalnoj zaštiti i o paketu urgentnih mera za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u 70 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Šef Misije MMF za Srbiju Albert Jeger je izrazio zadovoljstvo što će predlog novog Zakona o socijalnoj zaštiti biti na dnevnom redu prolećnog zasedanja Skupštine Srbije.

Ljajić je rekao da će novim zakonom biti povećani iznosi novčane socijalne pomoći za najsiromašnije, kao i njen obuvat, što će uz čitav niz novih usluga koje predviđa taj akt, obezbediti minimum socijalne sigurnosti. Zahvaljujući realizaciji paketa urgentnih mera za 70 najnerazvijenijih opština, u projektima lokalnih samouprava biće zaposleno više od 500 ljudi, uglavnom iz kategorije socijalno ugroženih.

Misija MMF je u Beogradu od 9. do 23. febuara u okviru završne, sedme revizije kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom. Kreditini aranžman Srbije i MMF-a vrednosti oko tri milijarde evra, ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine. Srbija je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,5 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online