Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.02.2011.
12:02
Lj. Ivanović - Vesti A

Imamo narkomansku ekonomiju

Država novcem poreskih obveznika finansira otvaranje radnih mesta u Srbiji, ali su kriterijumi po kojima se to čini u najmanju ruku nejasni i očigledno neravnopravni za učesnike na tržištu, pa tako radno mesto otvoreno u Valjevu košta građane 3.000 evra, a u Zaječaru 10.000. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da je takav način stimulisanja protivustavan jer ne tretira sve građane podjednako pred zakonom.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća

Da li je ispravno da država finansira radna mesta stranih kompanija nauštrb domaćih?
- Novac iz budžeta se koristi za javne interese, a ovo što Vlada čini je pravna, ustavna diskriminacija učesnika na tržištu. Postavlja se pitanje zbog čega bih ja kao poreski obveznik finansirao svoju konkurenciju, što je slučaj u Srbiji.


U Vladi ističu da su gotovo sve države davale podsticaje ulagačima kako bi se postigla veća uposlenost.
- Tačno je da su podsticaji davani u tranzicionim državama, ali isključivo za ona preduzeća koja finalne proizvode plasiraju na stranom, a ne na domaćem tržištu. Drugo, imamo primere južnokorejske Jure ili italijanske Kalcedonije koji otvaraju pogone u Srbiji, dobijaju podsticaje iz budžeta, a potpuni su uvoznici repromaterijala i izvoznici konačnog proizvoda. To ne stimuliše izvoz jer nama država prikazuje samo podatke onoga što se izveze, ali ne i ono što je uvezeno.

A šta bi drugo država mogla da učini kako bi stabilizovala krhku ekonomiju?
- Naši problemi su sistemski, dakle u ustrojstvu države. Može Vlada da nudi desetine hiljada evra po radnom mestu, a vidimo da novih investitora nema. A nema ih jer su uslovi poslovanja katastrofalni, a tržište malo sa bednom kupovnom moći građana. Dakle, moramo da promenimo poreski sistem, da iz sive zone izvedemo polovinu ekonomije države i onda ćemo imati investicioni potencijal unutar zemlje.

Mislite li da su sada već sve opcije iscrpljene?
- Apsolutno! U Srbiji ne postoji trenutno delatnost u koju se može uložiti novac sa dobiti od deset odsto. Sve što je atraktivno su uzeli tajkuni, polovina ekonomije je u sivilu. Celokupna privreda opstaje na upumpavanju kredita i to je kao narkomanija. Sve više droge nam treba za sve manje snage i kad se potroši sav novac, kad država potroši kredite za likvidnost i skine privredu sa infuzije, celokupna ekonomija će otići u bankrot.
 

Evropski komesar predlaže tužbu

- Imao sam prilike da razgovaram sa evropskim komesarom za poresku politiku Laslom Kovačem. Kada sam mu predočio kakvo je stanje srpske ekonomije, koliki deo bruto proizvoda se stvara u sivoj zoni, koliko ljudi ne plaća porez i kako Vlada diskriminiše učesnike na tržištu, on mi je jednostavno predložio da tužim državu i zatražim odštetu od 500 miliona evra.
I šta ste mu odgovorili?
- Nasmejao sam se. Eto kako Evropa smatra da stvari treba rešavati, ali mi ovde jako dobro znamo da sud nije tu da štiti pravo.

POVEZANE VESTI

Petak 04.02.2011. 20:42
Dinkiceva strategija je monstruozna. Drzava isplati strancu bruto plate radnika za 3 godine, onaj za to vreme napravi profit okrene se i ode. Horor je da ce roblje da glasa za Uniju Regiona jer su dobili hleba. Uzas koji se desava pred nasim ocima i za nase pare i niko da mu stane na put. Kakvom strasnom tajnom taj ucenjuje vladu otkrice se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online