Petak 04.02.2011.
12:02
Lj. Ivanović - Vesti

Imamo narkomansku ekonomiju

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća

Da li je ispravno da država finansira radna mesta stranih kompanija nauštrb domaćih?
- Novac iz budžeta se koristi za javne interese, a ovo što Vlada čini je pravna, ustavna diskriminacija učesnika na tržištu. Postavlja se pitanje zbog čega bih ja kao poreski obveznik finansirao svoju konkurenciju, što je slučaj u Srbiji.


U Vladi ističu da su gotovo sve države davale podsticaje ulagačima kako bi se postigla veća uposlenost.
- Tačno je da su podsticaji davani u tranzicionim državama, ali isključivo za ona preduzeća koja finalne proizvode plasiraju na stranom, a ne na domaćem tržištu. Drugo, imamo primere južnokorejske Jure ili italijanske Kalcedonije koji otvaraju pogone u Srbiji, dobijaju podsticaje iz budžeta, a potpuni su uvoznici repromaterijala i izvoznici konačnog proizvoda. To ne stimuliše izvoz jer nama država prikazuje samo podatke onoga što se izveze, ali ne i ono što je uvezeno.

A šta bi drugo država mogla da učini kako bi stabilizovala krhku ekonomiju?
- Naši problemi su sistemski, dakle u ustrojstvu države. Može Vlada da nudi desetine hiljada evra po radnom mestu, a vidimo da novih investitora nema. A nema ih jer su uslovi poslovanja katastrofalni, a tržište malo sa bednom kupovnom moći građana. Dakle, moramo da promenimo poreski sistem, da iz sive zone izvedemo polovinu ekonomije države i onda ćemo imati investicioni potencijal unutar zemlje.

Mislite li da su sada već sve opcije iscrpljene?
- Apsolutno! U Srbiji ne postoji trenutno delatnost u koju se može uložiti novac sa dobiti od deset odsto. Sve što je atraktivno su uzeli tajkuni, polovina ekonomije je u sivilu. Celokupna privreda opstaje na upumpavanju kredita i to je kao narkomanija. Sve više droge nam treba za sve manje snage i kad se potroši sav novac, kad država potroši kredite za likvidnost i skine privredu sa infuzije, celokupna ekonomija će otići u bankrot.
 

Evropski komesar predlaže tužbu

- Imao sam prilike da razgovaram sa evropskim komesarom za poresku politiku Laslom Kovačem. Kada sam mu predočio kakvo je stanje srpske ekonomije, koliki deo bruto proizvoda se stvara u sivoj zoni, koliko ljudi ne plaća porez i kako Vlada diskriminiše učesnike na tržištu, on mi je jednostavno predložio da tužim državu i zatražim odštetu od 500 miliona evra.
I šta ste mu odgovorili?
- Nasmejao sam se. Eto kako Evropa smatra da stvari treba rešavati, ali mi ovde jako dobro znamo da sud nije tu da štiti pravo.

2024 © - Vesti online