Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.01.2011.
13:06
N. S. Preradović - Vesti A

Đelić trasira put trovanju Srbije?

"Ako je potpredsednik Vlade Srbije obećao u Briselu ukidanje našeg zakona o zabrani proizvodnje i uvoza genetski modifikovane hrane, posledice mogu biti katastrofalne", upozorava u razgovoru za "Vesti" dr Miladin Ševarlić, poznati agroekonomista i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Dr Miladin Ševarlić

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije je posle nedavne posete Briselu najavio "bolje regulisanje" situacije s genetski modifikovanim proizvodima, iako su oni u Srbiji zabranjeni.

Šta je tačno Đelić obećao evropskom komesaru za poljoprivredu nije poznato, a dr Ševarlić, kaže da građani Srbije imaju pravo da znaju šta se Đelić dogovorio u Briselu i da li će Vlada Srbije menjati Zakon o uvozu genetski modifikovane hrane.

Zakon iz 2009. zabranjuje proizvodnju genetski modifikovanih useva. Da li Đelić najavljuje skoru promenu ovog zakona?
- Vlada može da predloži izmenu ovog zakona, a može i Skupština da ga usvoji. Ako se to dogodi, mogu samo da kažem - zbogom pameti Srbije! Sadašnje i naredne generacije će ispaštati. Niko nema pravo da tako nešto uradi jer posledice mogu biti katastrofalne. Sve je obavijeno velom tajnosti tako da ne znamo da li neko na mala vrata pokušava da truje građane Srbije.

EU popušta


Evropska unija se dugo opirala američkim kompanijama, uvek je imala izgovor zbog čega GMO nije dobra, ali je počela da popušta. Taj deo zajedničke agrarne politike koji se tiče GMO prepušten je na regulisanje pojedinim članicama, a ne celoj Uniji - kaže Ševarlić.

Ko bi imao najveći interes od eventualne promene zakona?
- Multinacionalne kompanije koje se bave proizvodnjom genetski modifikovanih organizama (GMO). Donedavno je važio princip "ko vlada naftom, vlada državama", a sada je na delu novi: "ko vlada hranom vlada ljudima".

Američke kompanije koje proizvode GMO vršljaju po Evropi, a naročito nastoje da svoja čuda poture u tzv. zemlje drugog reda (bivše socijalističke zemlje). Njima je u interesu samo profit, koji je ogroman, a o posledicama ne vode računa.

Kostićeva MK grupa je 2007. postala uvoznik i distributer Monsanta, najveće svetske kompanije za proizvodnju GMO i pored toga što su njeni proizvodi zabranjeni u Srbiji?
- Država ne može da zabrani nekoj kompaniji da potpisuje ugovore, ali realizaciju tih ugovora može i mora da zabrani jer su proizvodi kompanije Monsanto u Srbiji zabranjeni. Nije problem ako potpisani ugovor ostane mrtvo slovo na papiru, problem je samo u realizaciji.

Inače, nisam znao da je kompanija Monsanto potpisala bilo kakav ugovor sa nekom firmom iz Srbije! Mada, iako je to bilo pre tri godine, možda je postojala naznaka da će naša Vlada odobriti uvoz GMO. Jer Monsanto je ozbiljna kompanija i ne verujem da bi potpisivali ugovore koje neće i realizovati.
 

Već smo nastradali


- Posle odluke da se dozvoli kupovina poljoprivrednog zemljišta u Srbiji investitorima iz EU i pre nego što Srbija stekne status kandidata za EU (od 2013. godine stranci će moći da kupuju srpske njive) ne bi me čudila ni ova izmena zakona u korist uvoza genetski modifikovane hrane. Drugim rečima, već smo nastradali - kaže Ševarlić. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online