Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
18:59 >> 20:56h
blic.rs, Vestionline A

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Protestna šetnja "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona", 24. po redu, počela je nešto posle 18 sati okupljanjem kod Terazijske česme. Skup je započet minutom ćutanja posvećenom devojčici Leni Ilić (16), osmoj žrtvi "autobusa smrti", koja je preminula posle pet meseci borbe za život u bolnici u Nišu.

twitter.com
 

Kako je najavljeno građanima su se obratiti novinar Nenad Kulačin, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković i Dalibor Stanojević, organizator protesta "1 od 5 miliona" u Knjaževcu, koji je, kako je saopštila DS, čiji je član, sinoć pretučen. 

- I pored protivljenja porodice, došao sam i vama, ovde, da kažem da nas nisu uplašili, ni mene, ni vas. Uplašili su moju porodicu, koja je nespokojna, zbog jednog nasilnika koji ima zaštitu režima. Sve što ovde znaju jeste da komuniciraju nasiljem. Oni će odgovarati za svaku razbijenu glavu, krvavu košulju, za svaku pretnju - poručio je Stanojević.

On je rekao i da "nećemo dozvoliti da ovo što se meni i drugima dešava prođe nekažnjeno". 

Profesorka Biljana Stojković govorila je da su u obrazovanju i na univerzitetu "postali važniji partijska knjižica od znanja i struke". Govoreći o lažnim diplomama, ona je pozvala profesore i studente da ustanu i glasno kažu da ne pristaju na takav univerzitet. Ona je svoj govor završila rečima: "Sloboda se ne dobija, ona se osvaja".

Novinar Nenad Kulačin nadovezao se na njen govor:

- Takva nam je karma, izgleda, da moramo slobodu da osvajamo na svakih 15-20 godina. Ovakvu vlast ne zaslužuje niko. Protestujemo već šest meseci, i dobro je što smo se probudili. Niko ne sme da ugasi proteste. Nije važno koliko nas ima ovde, ko dolazi, ko stoji i ko šta kaže, već koliko smo spremni da se borimo protiv ovog režima.

Potom je, pod nazivom "Putem muzeja iluzija", krenula protestna šetnja. Kolona prolazi, preko Trga Nikole Pašića, Dečanskom, Nušićevom i Svetogorskom do Takovske. Skup će biti završen u "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku, gde će biti održan "Dnevnik slobodne Srbije".

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića. Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online