Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2019.
16:41
Nikola Radenković A

Zašto su dečije knjige važne sa pravilan razvoj

Dečije knjige su od velikog značaja za pravilan razvoj naših najmlađih, a to je više puta do sada bilo potvrđeno mnogim istraživanjima i naučnim studijama.

Promo
 

Jedna od takvih studija pedagoga sa američkih univerziteta potvrđuje da je potrebno deci od malih nogu razvijati osećaj i naviku za čitanje knjiga i da će im upravo te knjige pomoći da na pravi način razviju svoje sposobnosti razmišljanja i rasuđivanja. Ali pre svega, dečije knjige neguju i podstiču decu da maštaju i razvijaju kreativne misli. Zato je važno da i mi kao odrasli čuvamo to dete u nama i da ni u kom slučaju ne dozvolimo da izgubimo kontakt sa njim. Knjige nam u mladosti, ali i kasnije tokom života, takođe pomažu da napredujemo i usavršavamo se kao osobe, razvijajući se u zdravorazumske ličnosti.

Knjige najbolji dečiji prijatelj

Suvišno je ponavljati ono što svi dobro znaju, da su knjige čovekov najbolji prijatelj. One traže veoma malo, često gotovo ništa, a omogućavaju i pružaju tako mnogo. Bude u nama ono nešto onozemaljsko i imaju mogućnost da nam satima i danima zadrže potpunu pažnju i prenesu nas u neke potpuno nove i neistražene svetove svetlosnim godinama pa čak i univerzumima daleko od naše planete. Knjige nas mogu iznenaditi, usrećiti, rastužiti, uplašiti, i generalno probuditi sve emocije koje leže u nama. Zato je veoma važno decu od najmanjih nogu upoznati sa knjigama i pokazati im sve njihove prednosti. Iako ovo deluje kao nešto komplikovano i zahtevno, nimalo nije! Sama deca će prepoznati kvalitet pisane reči bez naše prevelike pomoći i angažovanja. Njihova duša će najbolje osetiti tu neku neponovljivu emociju i osećanje koje dobra knjiga prenosi i budi u njima.

Deca ne samo da se kroz čitanje knjiga vaspitaju, već i obogaćuju svoj rečnik povećavajući fond reči, razvijaju maštu, što smo već pomenuli, i što je veoma važno, stiču i razvijaju osećaj empatije, kao i naviku da čitaju u starijim uzrastima, a ta navika postaje sve važnija jer se umnogome gubi među ljudima. Kroz dobre dečije knjige, naši najmlađi uče o ispravnim životnim vrednostima koje se kriju među živopisnim alegorijama, uzbudljivim metaforama i šarenim slikama, i kako se pravilno ponašati i rasuđivati. Prema velikoj anketi poznate britanske televizijske i radio stanice Bi Bi Si, među najpopularnijim izdanjima među najmlađima našla su se dobro poznata dela kao što su Vini Pu, Čarli i fabrika čokolade, Mali princ i Čarobnjak Zemljomorja. Što se domaćih autora tiče tu se sigurno pre svega izdvajaju Plavi čuperak i avanture poput Hajduka i Doživljaja Nikoletine Bursaća.

Promo
 

Prava knjižara za najmlađe

Mnoge knjižare posvećuju dosta pažnje deci što je i normalno. Međutim, najbolje ponude za vaše najmlađe i najmilije nalaze se na online knjižari Knjige na dlanu. Tu možete veoma lako pronaći ona dela koja vas najviše interesuju kao i ona koja su trenutno na akciji i popustu. Sam interfejs vebsajta je dizajniran i izrađen u skladu sa najsavremenijim standardima što obezbeđuje maksimalnu ugodnost i prijatno korisnično iskustvo. Ali ono što će vam se najviše svideti jeste mogućnost da kroz samo nekoliko klikova pronađete, platite i naručite knjigu po vašem izboru. I ona će u najkraćem mogućem roku biti dostavljena na vašu kućnu adresu. A sve to možete uraditi iz udobnosti vašeg doma ili prilikom čekanja u redu u banci ili pošti da platite račune. Vaše je samo da pronađete pravo delo kako biste obradovali vaše najmlađe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online