Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
17:40
Sponzorisan tekst A

Dečija kućna biblioteka

Knjige za decu su neizostavne ukoliko želite da sa svojim mališanima od najranijeg perioda provodite kvalitetno vreme. Ima ih mnogo i svake godine izdavači se utrkuju ko će prevesti veći broj knjiga i slikovnica ili objaviti novi naslov domaćih dečijih pisaca. One su jedne od najlepših stvari tokom odrastanja jer na lep i kreativan nin, neosetno, uvode decu u svet odraslih.

Promo
 

Napravite zajedno dečiju biblioteku

Svaki mališan će biti ponosan na svoje knjige i rado će ih pokazivati gostima. Razlog tome je verovatno i očigledno odobravanje okoline i divljenje, koje utiče na dečije samopuozdanje. Poređane dečije knjige na polici, prema veličini ili temi, deluju stimulativno na dete jer ono tako uči da stvari imaju svoje mesto i da su knjige nešto važno u životu. Polica sa njihovim knjigama treba da bude pristupačna, da mogu lako da ih sami dohvate i listaju.

Policu možete zajednčki ukrasiti stikerima ili crtežima kako bi ambijent za knjige bio lepši. Dete se na taj način navikava da je svet knjiga oaza za uživanje, a ne nešto što se mora i što je teško. Pravi odnos prema knjigama se gradi u ranom detinjstvu kroz uživanje u pričama i zabavu sa roditeljima. Čitanje će tako ostati njihova navika, način odmaranja i beg od surove stvarnosti i kada odrastu.

Knjige za decu koje vole i odrasli

Svako ko voli da čita ima omiljenu knjigu koja je obeležila detinjstvo. Mnogi odrasli će među svojim omiljenim knjigama obavezno pomenuti Malog princa, Orlovi rano lete ili Magareće godine. Ja sam godinama rado iznova čitala knjigu Saško od Leonida Smiljanskog, koga sam kao dete doživljavala kao omiljenog pisca. Otud moje veliko razočarenje kada sam u petom razredu osnovne škole pitala nastavnika da li je čitao Saška, a on odrično odgovorio.

Period otkrivanja lepote čitanja i tog fantastičnog sveta knjiga je jedno od najvećih uzbuđenja u detinjstvu. Zato pristup roditelja koji žele da naviknu dete na čitanje knjiga treba da bude prijatan, sa dozom divljenja prema toj aktivnosti. U zajedničko čitanje knjiga za decu uvedite imitaciju i glumu i pričajte sa decom o njihovim utiscima i kako su zamislili scene iz knjiga.

Knjige za učenje pojmova

Knjige za najmanju decu su napravljene od kartonskih stranica sa taktilnim elementima, uz koje mališani mogu da uoče različite teksture. Tu su još knjige sa životinjama u kojima su predstavljene u svojim staništima ili sa hranom. Slikovnice koje sadrže voće, povrće, oblike, boje i brojeve će vam biti sjajan rekvizit za učenje govora i pojmova kod dece do godinu dana.

Veoma su popularne knjige sa džepićima ili prozorčićima koji skrivaju sličice ili elemente drugačije teksture. Tu su i neizostavne knjige u stihovima uz koje neke bebe brže progovore jer je dinamika stihova vrlo privlačna. Zapravo, vreme za pravljenje dečije biblioteke kreće već u prvim mesecima života deteta.

Knjige za laku noć

Čitanje priča za laku noć je najlepši način da dete utone u san osećajući se sigurnim u prisustvu roditelja. Čuvena knjiga 365 priča za laku noć se prenosila generacijama i bila je simbol dečijeg mirnog sna. Danas je izbor knjiga za laku noć veoma veliki. Andersenove i bajke Braće Grim su i dalje među omiljenim pričama pred spavanje za mališane i svakako treba da se nađu u dečijoj kućnoj biblioteci.

Maja Mijajlović

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online