Petak 22.02.2019.
16:41
Nikola Radenković

Zašto su dečije knjige važne sa pravilan razvoj

Promo
 

Jedna od takvih studija pedagoga sa američkih univerziteta potvrđuje da je potrebno deci od malih nogu razvijati osećaj i naviku za čitanje knjiga i da će im upravo te knjige pomoći da na pravi način razviju svoje sposobnosti razmišljanja i rasuđivanja. Ali pre svega, dečije knjige neguju i podstiču decu da maštaju i razvijaju kreativne misli. Zato je važno da i mi kao odrasli čuvamo to dete u nama i da ni u kom slučaju ne dozvolimo da izgubimo kontakt sa njim. Knjige nam u mladosti, ali i kasnije tokom života, takođe pomažu da napredujemo i usavršavamo se kao osobe, razvijajući se u zdravorazumske ličnosti.

Knjige najbolji dečiji prijatelj

Suvišno je ponavljati ono što svi dobro znaju, da su knjige čovekov najbolji prijatelj. One traže veoma malo, često gotovo ništa, a omogućavaju i pružaju tako mnogo. Bude u nama ono nešto onozemaljsko i imaju mogućnost da nam satima i danima zadrže potpunu pažnju i prenesu nas u neke potpuno nove i neistražene svetove svetlosnim godinama pa čak i univerzumima daleko od naše planete. Knjige nas mogu iznenaditi, usrećiti, rastužiti, uplašiti, i generalno probuditi sve emocije koje leže u nama. Zato je veoma važno decu od najmanjih nogu upoznati sa knjigama i pokazati im sve njihove prednosti. Iako ovo deluje kao nešto komplikovano i zahtevno, nimalo nije! Sama deca će prepoznati kvalitet pisane reči bez naše prevelike pomoći i angažovanja. Njihova duša će najbolje osetiti tu neku neponovljivu emociju i osećanje koje dobra knjiga prenosi i budi u njima.

Deca ne samo da se kroz čitanje knjiga vaspitaju, već i obogaćuju svoj rečnik povećavajući fond reči, razvijaju maštu, što smo već pomenuli, i što je veoma važno, stiču i razvijaju osećaj empatije, kao i naviku da čitaju u starijim uzrastima, a ta navika postaje sve važnija jer se umnogome gubi među ljudima. Kroz dobre dečije knjige, naši najmlađi uče o ispravnim životnim vrednostima koje se kriju među živopisnim alegorijama, uzbudljivim metaforama i šarenim slikama, i kako se pravilno ponašati i rasuđivati. Prema velikoj anketi poznate britanske televizijske i radio stanice Bi Bi Si, među najpopularnijim izdanjima među najmlađima našla su se dobro poznata dela kao što su Vini Pu, Čarli i fabrika čokolade, Mali princ i Čarobnjak Zemljomorja. Što se domaćih autora tiče tu se sigurno pre svega izdvajaju Plavi čuperak i avanture poput Hajduka i Doživljaja Nikoletine Bursaća.

Promo
 

Prava knjižara za najmlađe

Mnoge knjižare posvećuju dosta pažnje deci što je i normalno. Međutim, najbolje ponude za vaše najmlađe i najmilije nalaze se na online knjižari Knjige na dlanu. Tu možete veoma lako pronaći ona dela koja vas najviše interesuju kao i ona koja su trenutno na akciji i popustu. Sam interfejs vebsajta je dizajniran i izrađen u skladu sa najsavremenijim standardima što obezbeđuje maksimalnu ugodnost i prijatno korisnično iskustvo. Ali ono što će vam se najviše svideti jeste mogućnost da kroz samo nekoliko klikova pronađete, platite i naručite knjigu po vašem izboru. I ona će u najkraćem mogućem roku biti dostavljena na vašu kućnu adresu. A sve to možete uraditi iz udobnosti vašeg doma ili prilikom čekanja u redu u banci ili pošti da platite račune. Vaše je samo da pronađete pravo delo kako biste obradovali vaše najmlađe.

2024 © - Vesti online