Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2018.
18:15
O. Đoković - Vesti A

Jusef u Parizu svaki dan prodaje "Vesti": Pobedili ste "Njujork tajms"

Rodom Alžirac, životom Francuz, Jusef Aoršid (43) niti zbori niti mrmori srpski jezik, a u "Vesti" gleda kao da su mu rodni list. Spomene li se frankfurtski srpski dijasporski list, odmah mu se brk nasmeje. Od 2004. godine svaki dan ga prima u svoj dom, istina, ranije su ti gosti bili brojniji, ali dođe vreme u kojem se drastično proređuje sva pisana štampa.

O. Đoković
Hvali Srbe: Jusef u svom kiosku

- Na trgu Gambeta, u 20. pariskom arondismanu su dva kioska i oduvek oba prodaju "Vesti". U poslednje vreme meni stižu dva latinična i osam ćiriličnih izdanja. Kupci su stalni, verni "Vestima", a sa svakim od njih imam priču. Tako jedan kad mi pruži dva evra uvek kroz osmeh kaže: "Pi... dim", šta to znači, je li nešto vulgarno? Nedavno je jedan preminuo, redovno me oslovljavao sa: "Amigo", ja njemu uzvraćao: "Jugo." Umro je i jedan mnogo simpatični brkajlija. Kad neko prestane da dolazi, nažalost, razlog obično bude najgori. A Srbi su kul narod, izvanredni ste. "Vesti" kod mene kupi i poneka Srpkinja, desi se da se izljubimo.
Tumači Jusef da je od čitalaca "Vesti" učio našu politiku:

- Vidim fotos, naslov, tražim da mi objasne. I znate li koji je moj zaključak? Svima vama je bolje bilo kad ste živeli zajedno, bili ste snažniji, više su vas cenili. Mislim da su vaše probleme skrojili religija i spoljne sile.

Tokom godina Jusef je, kako kaže, sa čitaocima "Vesti" postao familija:
- Za Uskrs mi donesu bojena jaja. Jedna čitateljka mi redovno s puta šalje razglednicu, evo, čuvam njenu celu kolekciju. Na jednoj karti iz Vašingtona piše: "Sa Obamom pijem pivo, pričamo o tebi, pozdravlja te." Generalno, svi ste vedri i simpatični.

Zapažanje Jusefa jeste i da među čitaocima bilo koje štampe nema mladih, naziva ih internet generacija i zbog takvih, predoseća, da za nekoliko godine više neće biti novinarnica.
Još je Jusef priznao da mu je leti prevruće, zimi prehladno, da sve junački podnosi, ali i da ga nikad ne napušta dobro raspoloženje.

- Već kad sam na ovakvom radnom mestu, moram i da budem najrevnosniji čitalac novina. Pratim sve, politiku dobro poznajem, svaki kupac štampe me o nečem informiše, nikad mi nije dosadno

Provodeći od jutra do mraka u svojoj kućici-novinarnici, Jusef je sakupio mnogo iskustava:

- Sa ove strane sam izložio inostranu dnevnu novinu, rusku, špansku, italijansku, tursku, američku, kinesku, hrvatsku... Neke prodam po jedan-dva primerka, nekad nijedan, a evo, govorim najiskrenije, "Njujork tajms" prodam maksimum jedan-dva primerka, a za "Vesti" dođe pet ili osam, nekad i više kupaca.

 

Poljubac za lepoticu

- U kiosku s druge strane Gambete radio je Paskal, mnogo je voleo vaše ljude, a u "Vestima" ga je oduševljavala poslednja strana, pa pre nego što kupcu pruži primeraki, on redovno poljubi fotos golišave lepotica. Paskal je umro pre tri godine, nasledio sam njegovu naviku, eto, i ja poljubim sliku svake od tih lepotica - priča Jusef.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online