Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

Žele istinu po svaku cenu

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) ponovo je pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Predlog zakona Vlada je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali se još ne zna kada će biti razmatran.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj poziv Komiteta ministara je usledio nakon trodnevnog decembarskog zasedanja. Konstatovano je da je Srbija sprovela 90 odsto odluka suda u Strazburu, ali je na dnevnom redu bilo i izvršenje presude iz 2013. godine povodom predstavke Zorice Jovanović. Sud u Strazburu je presudio u njenu korist, a Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo s njenom bebom, koja je rođena zdrava u klinici u Ćupriji oktobra 1983, a tri dana kasnije proglašena umrlom.

Zorici nije ponuđeno objašnjenje, niti joj je dozvoljeno da vidi telo deteta. Pritom, vlasti nisu uspele da pronađu umrlicu ni rezultate autopsije, dok je tužba protiv osoblja klinike odbijena kao neosnovana.

Pet godina nemara

Sud u Strazburu utvrdio je da je u ovom slučaju došlo do povrede osnovnih ljudskih prava, te je 2013. naloženo da Srbija u roku od godinu dana obezbedi odgovarajuće nadoknade za sve roditelje, ali i da se pruže uverljivi odgovori o tome šta se desilo sa svakim nestalim detetom.

Tako je Sud u Strazburu pre pet godina naložio Srbiji da uspostavi mehanizme za rešavanje slučajeva nestale dece, a Komitet ministara SE od tada nekoliko puta osudio neažurnost države po ovom pitanju. Pritom, Nacrt zakona ne omogućava da se dođe do istine o sudbini beba.
Sada su ministri pozvali Beograd da se u skladu s članom 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima "u celosti, efektivno i bez odlaganja pridržava presude i da zakonodavni proces dovede do kraja".

Zamazivanje očiju

Udruženje roditelja nestalih beba tvrdi da je u Srbiji u poslednjih 40 godina u porodilištima ukradeno između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Predstavnica Udruženja Milena Janković kaže da nestale bebe zapravo predstavljaju trgovinu ljudskim bićima u porodilištima uz medicinsko osoblje i podršku državnih organa.

- To je organizovana mreža ljudi. U Srbiji se sve zna, samo je bio jedan trag ćutanja države prema roditeljima. Sada mi želimo da se taj problem reši - kaže Milena Janković.
Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba ističe da država, kao po običaju, ne radi ništa po pitanju nestale dece.

- Čak i kad kažu da nešto rade, kad se osnivaju nekakve komisije i pišu nacrte zakona. To je sve zamazivanje očiju. Da li mene kao majku čije je dete ukradeno može zadovoljiti da mi neko da novac? Koji to novac kupuje mir bez koga sam od dana kada sam ostala bez deteta. Dokle god ne donesu zakon kojim ćemo mi roditelji dobiti pravo na istragu, problem nije rešen - kaže Novokmet za "Vesti".

Trgovina podacima

Ana Pejić, sekretarka Udruženja nestalih beba Vojvodine iznela je da roditelji privatnim vezama i istragama dolaze do informacija gde su im deca.
- Treba reći naciji da su nedavno roditelji čiji identitet ne bih otkrivala otišli u kafanu i kupili adresu svog ukradenog deteta od policije. Šta vam to govori? Zar je to način rešavanja problema - rekla je Pejićeva.

Zastarelost spasava krivce

Ana Jovanović Janković iz Jukoma (Komitet pravnika za ljudska prava) za "Vesti" kaže da zakon neće rešiti nijedan slučaj, čak i da bude usvojen.
Država predviđa vanparnični postupak, čime se ne dobija rešenje. Roditelji neće dobiti ključni odgovor gde su njihova deca, jer u takvom postupku prava istraga ne može biti sprovedena, a krivci kažnjeni. Nacrt zakona ne donosi adekvatno izvršenje presude iz Strazbura - kaže Ana Jovanović Janković.
Ona dodaje da država isplaćuje naknade koje propiše Evropski sud za ljudska prava, ali da roditelji ne žele da prodaju istinu za novac.
- Roditelji hoće da znaju gde su im deca, a ne da im neko kaže "u pravu ste, evo vam nadoknada, ali istragu ne možemo da sprovedemo" - objašnjava Jovanović Janković.
Ona ističe da je reč o organizovanom kriminalu, a da element zastarelosti koči istražne radnje. Zato je potrebno doneti poseban zakon, ali po meri roditelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online